Svinebranche vil være unge-lækker

VSP investerer million i at gøre svineproduktion mere attraktivt for de unge.

Alt for få unge på landbrugsskolerne vælger svineproduktion som deres fagområde. Dermed risikerer danske svineproducenter, at der ikke står en ung landmand parat til at overtage deres bedrift, når de en dag går på pension.

»Der mangler en tredjedel i forhold til, hvad vi så for fem år siden. Perspektivet er, at vi kommer til at mangle ledelseskraft inden for den vigtige svineproduktion. Den 16-årige, der søger ind på en landbrugsskole nu, vil måske overveje at købe gård om 10 år. Men hvis han ikke er der som 16-årig, er han der slet ikke som 26-årig. Jeg er bange for, at svinebranchen har for lidt fokus på problematikken,« sagde Peder Damgaard, formand for Danske Landbrugsskoler, for nylig til LandbrugsAvisen.

Har afsat en million

Men svinebranchen har lyttet til kritikken, forsikrer Lindhart B. Nielsen, formand for Videncenter for Svineproduktion (VSP),

VSP har således netop besluttet at afsætte over en million kroner i 2013 til forskellige initiativer, der skal skærpe kommende landmænds interesse for at vælge svineproduktion som fagområde.

»Vi er meget opmærksomme på problemet og har netop afsat penge til en række tiltag, der skal få flere unge til at blive interesseret i svinebrug. Bl.a. vil vi se på, hvordan vi gør vore hjemmesider mere attraktive for eleverne, så de kan bruge vores nyeste forsøgsresultater i undervisningen. Samtidig vil vi undersøge, om vi i højere grad kan bruge sociale medier som f.eks. Facebook til at formidle interessant, fagligt materiale,« siger Lindhart B. Nielsen.

Praktikpladser

Peder Damgaard, Danske Landbrugsskoler, mener, at et grundlæggende problem er, at danske svineproducenter ansætter for få danske praktikanter. Men sådan hænger det ikke nødvendigvis sammen, mener Lindhart B. Nielsen.

»Det, jeg hører fra mine kolleger, er, at der er meget få danske elever, der søger pladserne.«

Under alle omstændigheder består generationsskifteproblematikken, siger Finn Pedersen, formand for Fællesudvalget for Landbrugsuddannelser.

»Vi risikerer at komme i samme situation, som bagerne var det på et tidspunkt: Branchen klagede over, at ingen ville være bagere. Men sagen var jo, at man havde glemt at uddanne en hel generation.«

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle