Svineformand: Pas på vores uvildige rådgivning

Hans Christian Carstensen, formand for I/S SvineRådgivningen, advarer mod at lade firmarådgivning fra landmandsejede andelsvirksomheder udkonkurrere den uvildige fagrådgivning.

Det er dumt at kæmpe om rådgivningen. Vi må ikke sætte den uvildige rådgivning over styr!«

Hans Chr. Carstensen, formand for I/S SvineRådgivningen i Herning, reagerer på, at formanden for grovvarekoncernen Danish Agro, Jørgen Mikkelsen, for nylig meldte ud i LandbrugsAvisen, at virksomheden satser på at gå mere målrettet ind i direkte rådgivning til landmændene.

Dermed skærpes konkurrencen om rådgivningen endnu en tak i en tid, hvor trenden er, at de store virksomheder i stigende grad går ind i rådgivning. I alle tilfælde er det landmændene selv, der driver værket og betaler gildet på begge sider: Som andelshavere eller som medejere af den foreningsejede, uvildige rådgivning i DLBR.

Kan ikke sammenlignes

Virksomhederne har de økonomiske muskler til at opkøbe DLBR-systemets skrappeste rådgivere og til at tilbyde ’gratis’ rådgivning.

Men firmarådgivningen kan aldrig erstatte den uvildige rådgivning, som kun har én bundlinje for øje: Den enkelte landmands, mener Hans Christian Carstensen.

»En rådgiver fra et foderfirma kan rådgive om, hvordan man skal bruge foderet. Men de kan ikke rådgive i en handelssammenhæng eller komme med et kritisk syn på tingene. En foderstof vil jo aldrig anbefale et andet firma, når man sammenligner to tilbud«.

Hans Chr. Carstensen opfordrer derfor landmændene bag Danish Agro til at vise tilbageholdenhed.

»De har lige fået et repræsentantskab med bl.a. tre landboforeningsformænd. Jeg håber, de tager medansvar for, at vi ikke udkonkurrerer den uvildige rådgivning«.

Flere bundlinjer

I SvineRådgivningen i LandboNord er formand Torben Farum på linje med Hans Christian Carstensen.

Han tvivler ikke på, at DA evner at rådgive og heller ikke på, at virksomheden gerne vil hjælpe landmanden bedst muligt. Men:

»Det kan godt være, de tænker på min bundlinje, men deres egen kommer først«.

Torben Farum nævner uvildige foderlicitationer som noget af det, der giver landmandsfordele.

»Foderstofferne hader det, men jeg køber 5 mio. foderenheder om året, og kan jeg bare spare én øre pr. FE, har jeg altså 50.000 kroner at købe uvildig rådgivning for«.

Sund konkurrence

Mads Niær Kristensen, fmd. for Svinerådgivningen i LMO, hilser til gengæld udsigten til mere konkurrence velkommen, selv om han tvivler på, DA kan gøre det bedre

»Hvis Jørgen Mikkelsen tror, han kan løfte svineproduktionen, skal han da byde ind. Alt, der kan give værdi for landmændene, skal vi tage kærligt imod«.

Erik Larsen, fmd. for L&F Svineproduktion, erklærer sig neutral.

»Jeg skal ikke blande mig i virksomhedernes kommercielle overvejelser, men vil opfordre til, at vi har et godt samarbejde, hvor man ikke stjæler medarbejdere fra hinanden. Og i alt fald bør firmaerne være med til at uddanne rådgiverne, så hele sektoren bliver dygtigere, og så den nyeste viden kommer ud!«

Faktaboks

Firmarådgivning vinder frem:

  • Det landmandsejede andelsselskab Danish Agro vil opskalere den direkte rådgivning til landmændene om foder og andre produkter og ydelser.
  • »Jeg mener sagtens, man kan have tillid til vores rådgivning. Jeg går heller ikke ned til en fjernsynsforhandler og ringer efter en uvildig rådgiver. Jeg går derned, og så forventer jeg, at ekspedienten ved noget om de fjernsyn!« sagde DA-formand Jørgen Mikkelsen for nylig. Foder udgør ca. 60 pct. af omkostningerne i svineproduktionen. 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle