Svinepest har ikke givet prisstigninger - endnu

Selv om det trækker ud, så skal efterspørgslen på udenlandsk svinekød i Kina nok stige som følge af afrikansk svinepest. Det lover topchef i Danish Crown Jais Valeur.

Efter over 100 udbrud og mere end 900.000 svin, der er blevet slået ned som følge af afrikansk svinepest, er efterspørgslen på udenlandsk svinekød endnu ikke steget nævneværdigt i Kina.

Det kan ses på svinenoteringen, der stadig ligger noget lavere, end hvad den noget pressede svinebranche drømmer om.

Det har ellers længe været talt op, at sygdommens indtog i Kina ville kunne mærkes herhjemme, men det trækker ud.

Det erkender topchef i Danish Crown Jais Valeur, der dog bl.a. på baggrund af fyldte ordrebøger forudser, at den kinesiske import vil stige i årets andet kvartal.

»Det har trukket ud. Det må vi bare sige. Men baseret på beregninger fra hollandske Rabobank forsvinder 10-20 procent af produktionen i Kina i løbet af et år eller to, og det kan ikke undgå at øge efterspørgslen på verdensplan«, siger han.

Ingen mangler svinekød lige nu

Kina er verdens største producent af svin, og den sænkede produktion vil betyde, at 5-10 procent af grisene i verden forsvinder. Det må og skal betyde øgede priser på længere sigt, lyder det fra topchefen.

Men lige nu er der ingen, der mangler svinekød i Kina.

»Det kan skyldes, at alle mindre landmænd skynder sig at få sendt deres svin til slagtning nu, mens tid er. Det betyder, at der ikke mangler kød i Kina lige nu, men så kommer der en bølge, hvor vi ser importen komme rigtigt i gang igen«, siger Jais Valeur.

Sygdom skader tillid

Svinepestens hærgen er ikke udelukkende positivt for den danske eksport, da det kan rykke ved de kinesiske forbrugeres tillid til svinekød, selv om sygdommen ikke er farlig for mennesker.

»Det vil rykke noget ved tilliden, det er der ingen tvivl om. Men vi tror på, at svinekød er så vigtig en del af kosten i Kina, at det nok skal komme tilbage«, siger Jais Valeur og tilføjer:

»Så på den ene side kan man glæde sig over, at afrikansk svinepest åbner en markedsmulighed, men på den anden side konstatere, at det er på en rigtig dårlig baggrund«.

Faktaboks

  • 2018 var et forfærdeligt år for svinebranchen. IFRO har vurderet det samlede tab til at lande på 3,6 mia. kr. pga. lave priser alene.
  • I uge 8 i år lå slagtesvinenoteringen på det laveste niveau i 10 år.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle