Swaps spøger stadig i regnskaberne

Virksomheder med realiserede tab har i gennemsnit tabt 410.000 kr. i 2013.

De finansielle kontrakter, primært renteswaps, spøger stadig i regnskaberne. Det viser en analyse af de 1.238 regnskaber for 2013, der indtil nu er indberettet til Videncentret for Landbrug.

Der er i gennemsnit for alle realiseret et tab på 80.000 kr. mod et tab på 60.000 kr. året før.

Erhvervsøkonomisk chef Klaus Kaiser gør dog opmærksom på, at de første regnskaber stammer fra lidt større virksomheder, og derfor vil de endelige tal være lidt mindre.

Til gengæld bliver tallene endnu større, når man kun ser på de 15 procent af virksomhederne, der har finansielle kontrakter. De virksomheder, der har realiseret tab, har i snit tabt 410.000 kr. i 2013 mod 290.000 kr. året før.

Urealiserede tab og gevinster

Dertil kommer dem, der sidste år har haft et urealiseret tab. De har i snit mistet 190.000 kr. mod et tab året før på 300.000 kr.

Det er dog ikke alle, der har tabt på finansielle kontrakter i 2013, og de, der har vundet i lotteriet, har haft en urealiseret gevinst på 225.000 kr. i snit. Det tilsvarende tal for året før var på 180.000 kr.

For de urealiserede forretninger har der været en nettogevinst på 70.000 kr.

Det skyldes ifølge Klaus Kaiser, at en mindre stigning i den lange rente gennem 2013 har betydet, at de tilbageværende forretningers værdi er steget.

En dårlig forretning

Samlet set har det dog været en dårlig forretning at have finansielle kontrakter i 2013, når realiserede og urealiserede tab og gevinster vurderes samlet, idet det har givet tab på ca. 42.000 kr. i snit.

»Stigningen i de realiserede tab skyldes blandt andet, at de generelt bedre tider i landbruget har foranlediget nogle til at skille sig af med tabsgivende forretninger – frivilligt eller ufrivilligt,« siger Klaus Kaiser.

Samlet går landbruget styrket ind i 2014 med hensyn til finansielle kontrakter, fordi nogle er afviklet, mens andre er steget i værdi, men der er fortsat al mulig grund til at være varsom med håndteringen af finansielle kontrakter, advarer Klaus Kaiser.

»Det bedste råd er at holde sig til ”100 procentreglen”: Du skal forstå produktet 100 procent, du skal være 100 procent bevidst om risikoen, og du skal have råd til at tage 100 procent af det maksimale tab.«

Der indgås stadig nye swapaftaler, og det kan ifølge finansrådgiver Per Sveistrup, JL Finans & Råvarer, være meget fornuftigt i en situation, hvor risikoen for yderligere rentefald er minimal, og hvor man kan låse renten fast på under to procent i ti år, hvis man ikke har likviditet til at betale en højere rente på et fast lån.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle