Tænk maskiner nu

Få lavet en velovervejet maskinstrategi inden sæsonstart.

Selv om det nu omsider blev lidt vinter, starter sæsonen for markarbejde, før du aner det. Så er det godt at være helt klar på, hvilke maskiner der skal bruges til hvilke afgrøder - af hvem og hvornår.

Netop de fire spørgsmål er udgangspunktet for en maskinstrategi. Målet med den er at finde den rigtige balance mellem omkostninger og rettidighed, sådan som det blandt andet er formuleret i den igangværende kampagne, "Markbrug Mod nye Mål", som Dansk Landbrugsrådgivning nu viderefører på andet år.

En af erfaringerne herfra er, at der er mange penge at hente i større rettidighed - det vil sige behandling, når det passer jord og afgrøder, ikke mand og maskine.

Kapacitet til opgaverne

Kunsten er at finde balancen mellem tilstrækkelig kapacitet og omkostninger, der matcher indtjeningsmulighederne.

Det kræver en analyse for hver enkelt bedrift. Blandt de spørgsmål der skal stilles er:

- Er ploven og gyllevognen stor nok - eller når du ikke de sidste marker på det optimale tidspunkt?

- Er mejetærskeren for stor - holder den stille nogle dage, hvor den kunne køre?

- Kan du stille tilstrækkeligt med arbejdskraft til rådighed på de rigtige tidspunkter?

Svarene kan være flere. Er kapaciteten for lille, skal du måske investere. Eller du skal lade en maskinstation om jobbet. Eller måske er et maskinfællesskab svaret.

Er kapaciteten for stor, kan maskinfællesskab igen være svaret.

Med udgangspunkt i en sådan analyse, som det landsdækkende team af maskinrådgivere sparrer en række landmænd på, kan der udarbejdes en maskinstrategi.

Et vigtigt led i en maskinstrategi er at vurdere arbejdseffektiviteten. Forbedringer heri kan ofte ske uden investeringer, men ved at ændre rutiner.

Meget forskellig effektivitet

"Der er store forskelle på, hvor effektivt landmænd arbejder. Nogle kører måske 10 timer om dagen og sår to hektar i timen, mens andre kun har fem timers reel kørsel og når halvanden hektar på en time," fortæller teamkoordinator Erik Sandal.

Tilsvarende forskelle ses i beredskabet:

"Nogle er parat i samme øjeblik, vejret er der, mens andre først skal have maskinerne ud af maskinhuset," lyder hans erfaring.

Til landmænd der overvejer maskinstation til markarbejdet, råder Erik Sandal til at indgå en længerevarende aftale.

"Den skal omfatte både kvalitet, pris og rettidighed og gerne løbe to-tre år. Det giver både landmand og maskinstation en helt anden ro," mener han.

Kontakt: Erik Sandal, tlf. 87 40 55 39.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle