Tönnies har holdt sine løfter: Markant flere grise og højt niveau af investeringer hos Tican

Da Tönnies-koncernen overtog Tican, var der løfter om investeringer og flere slagtninger. Her knap fem år efter står et toptunet slagteri i Thisted med stadig flere grise. »Vi tjener penge«, siger direktør.

Investeringer for over 100 mio. kr. - og stigning i slagtningerne med 10-20 procent.

Flere i den danske svinebranche trak på smilebåndet, da den tyske slagterikonge Clemens Tönnies i 2015 fortalte, hvad hans planer lød på for det netop opkøbte Tican.

Her knap fem år efter står det dog klart, at den tyske slagterimand har gjort, hvad han sagde.

Det ses tydeligt på havnen i Thisted, hvor stadig flere læs grise køres ind dagligt.

»Vi har gennemført store investeringer. De 100 mio. kr. er vi snart ved at have brugt - hvis det kan gøre det«, fortæller adm. direktør gennem snart et år, Niels Jørgen Villesen.

»De 10-15 procent flere grise er godt på vej til at blive realiteten nu. Sidste år faldt vi godt 2 procent i antal slagtninger, men i år vil vi stige igen. Vores leverandører producerer flere grise, og vi har tegnet nye kontrakter«, fortæller Niels Jørgen Villesen.

I Thisted opgraderes de to slagtekæder, og samtidig integreres nye robotter. Det øger kapaciteten fra 71.000 til 76.000 ugentligt fra både Brørup og Thisted.

Rentabelt slagteri

Da Tican først forsøgte fusion med Danish Crown og efterfølgende kastede sig i armene på Tönnies i efteråret 2015, mente flere markedskendere og konkurrenter, at det ville blive svært at få rentabel drift i det tidligere andelsslagteri.

Niels Jørgen Villesen påpeger, at dette var forkert.

»Der ville ikke blive investeret de penge, hvis ikke vi drev en rentabel forretning«, påpeger han roligt.

2018 endte i plus, og det samme vil 2019 gøre, om end direktøren endnu ikke ønsker at løfte sløret for regnskabstallene. Noget, som ejer Clemens Tönnies anser for en privatsag i hjemlandet Tyskland, men hvor de danske regnskabsregler kræver mere åbenhed.

»Vi har haft et fornuftigt 2019 og har kunnet følge med på de stigende priser«, forsikrer Niels Jørgen Villesen.

Fra fire hjul til et ben

»Lige nu har vi kun slagteri, ikke forædling. Når det er godt at være slagteri, tjener vi mange penge. Når det er godt at være forædling, tjener vi måske knap så meget. Vi er blevet etbenede igen«, siger han.

Med det henviser Niels Jørgen Villesen til, at Ticans mange datterselskaber i UK og Polen nu styres fra Tyskland. Dermed har Tican modsat den firehjulstrukne konkurrent i Randers kun et ben at stå på. Det er dog langt fra en hæmsko, mener Niels Jørgen Villesen, der glæder sig over de tyske muskler inden for forædling samt strømliningen af Thisted.

Det kommer også leverandørerne til gode, mener han.

»Vi har lovet leverandørerne, at vi betaler den bedste pris for svinene i Danmark. Det går de nøje op i, at vi også leverer. Vi plejer at sige, at vi leverer 5-15 øre mere pr. kilo end Danish Crown, afhængigt af vægt og kødprocent«, siger han.

Ingen forskel

Omkring halvdelen af grisene kommer fra de tidligere ejere af Tican Amba, der nu hedder Dangris.

Derimod brød det tidligere Bonusgrisen forrige år med Tican og søgte optagelse i Danish Crown. Det skete, efter at Tican havde ’udlignet’ en række kontrakter i forbindelse med fusionen med Brørup, så der blev fælles vilkår for leverandørerne.

»Det er en skrøne, at vi særligt jagter nogle specielle leverandører. Vi tager imod dem, vi har plads til, om det er store eller små«, siger han og afviser, at der kan forhandles vilkår.

»Vi kan ikke holde til, at den ene får væsentligt mere end de andre. Ligesom med svinekød er der en markedspris på grisene«.

Faktaboks

Tican og Tönnies:

  • Tönnies købte Tican med 
effekt fra 1. oktober 2015.
  • Tönnies er Tysklands største slagteri med 16,6 mio. årlige svin og 450.000 kreaturer.
  • Derudover forædling og slagtninger i Polen, Rusland, UK og snart også Kina.
  • Omsatte i 2018 for ca. 50 mia. kr. 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle