Tag den med ro når koen kælver

Alt for mange yder overdreven hjælp, når koen kælver, og det kan koste kalven livet.

Fødselshjælp handler om mere end bare at få kalven ud. Det drejer sig i langt højere grad om at få kalven til at overleve, og det gør den ofte, hvis koen eller kvien føder naturligt," siger kvægfagdyrlæge Kenneth Krogh, indtil 1. maj ansat i Dansk Kvæg.

90 procent af de kalve, der registreres som dødfødte, er levende når fødslen går i gang, og ifølge Kenneth Krogh vil man få flere kalve til at overleve, hvis man tager den med ro som fødselshjælper.

Blandt andet påpeger han, at det ikke er nødvendigt at lægge kæder på kalven, før kodeledene bliver synlige.

"Og tag det så roligt, når først kæden er lagt på," formaner han.

Træk når hun presser

For at understøtte den naturlige fødsel er det vigtigt at trække samtidig med, at koen presser.

Slap af når hun slapper af og lægger kræfterne i, når hun hjælper til.

"Hvis man trækker konstant, når koen ikke presser, mister kalven ilt under fødslen, og der er stor risiko for at skade fødselsvejene og forårsage børbetændelse," advarer Kenneth Krogh.

Han anbefaler, at man trækker en centimeter pr. træk.

"Men jeg tør vædde på, at mange trækker mere, når de trækker, fordi de mener, der skal ske noget nu," siger Kenneth Krogh.

Sidder en stor kalv fast, er det ofte hoften, der ikke kan komme igennem koens bækken. Det kan være en løsning at dreje kalven lidt til den ene side, så hoften lettere kan passere i stedet for bare at trække til.

Også værktøjet "fødselshjælperen" skal man være forsigtig med.

"Den kan være udmærket, hvis man er alene og ikke har kræfter nok. Men husk kun at understøtte den naturlige fødsel - og træk højest én centimeter ad gangen," lyder dyrlægens råd.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle