Tamaco starter nyt griseeventyr til catering

En ny gris opdrættet uden brug af antibiotika skal klinge i kassen hos handelsfirmaet Tamaco, der stiler mod cateringvirksomheder og restauranter.

Bakterier, der er resistente over for antibiotika, skal være en saga blot.

Det er tanken hos handelsfirmaet Tamaco, der i februar gik ud med første leverance af deres nye satsning - Saga-Grisen - der er en gris opdrættet uden brug af antibiotika (OUA).

Grisen sælges til cateringbranchen, til restauranter og en række private slagtere, og det kan der være en stor fremtid i for koncernen.

»Hvis vi er tålmodige, er jeg overbevist om, at det her kan blive rigtig stort. På sigt kan det her godt være vores vækstplatform til at have noget, der er virkelig interessant,« siger Karsten Deibjerg, adm. direktør i Tamaco, der er tidligere direktør for Danish Crown-selskabet Friland.

En erfaren OUA-spiller

Det er dog ikke første gang, Tamaco stifter bekendtskab med OUA-grise. Koncernen har tidligere stået for den administrative del af arbejdet med at levere OUA-grise til Dansk Supermarked, men det arbejde overtog Tican ved udgangen af februar.

Og selvom produktet lægger sig tæt op ad det forrige, vil Saga-grisen ikke genere Dansk Supermarkeds salg af OUA-kød, mener Karsten Deibjerg.

»De landmænd, vi har sat i gang, kan producere mere, end vi kan sælge med bare én kunde. Så her er der lidt for meget, og det har vi sat os for at sælge. Men det er så ud til storkøkken-segmentet, og det skal ikke ud i en ny supermarkedskæde. Dansk Supermarked har deres univers, og vi har vores,« siger han og understreger, at Saga-grisen fortsat vil udgøre en mindre del af Tamacos samlede omsætning på sigt.

Den dyre men rigtige vej

Tamaco-koncernen, der henter 80 pct. af den knap 500 mio. kr. store omsætning på svinehandel i bl.a. Tyskland og Spanien, stiller høje krav til deres svineproducenter.

»Vi har valgt en dyr vej, men den rigtige vej,« siger Karsten Deibjerg og fortæller, at den dyre vej bl.a. indbefatter, at grisene skal have en bestemt fodertype for at skabe en sund tarmflora, men også, at der ikke må være antibiotika i den mælk, smågrisene får fra soen.

Det betyder reelt set, at soen heller ikke må få antibiotika i diegivningsperioden, og det er en dyr, men god løsning.

»Det er gangbart, men det kræver, at vi har fat i eliten af smågriseproducenter. Hvis ikke vi havde den regel, ville vi nok kunne slippe af sted med at betale et noget lavere tillæg. Men det betyder jo så, at vi ikke bare kan komme strittende med en enkelt krone ekstra. Alene den frasortering koster vel omkring en krone i sig selv,« siger Karsten Deibjerg og fortæller, at Tamaco betaler 1,80-2 kr. ekstra pr. kg. i OUA-tillæg.

Ser mod eksportmarkeder

På nuværende tidspunkt sælger Tamaco kun et mindre antal svin til det danske marked, men på sigt, når den er rullet helt ud, skal Saga-grisen også kunne tilbydes til koncernens hovedmarkeder i udlandet, herunder bl.a. Spanien og Tyskland.

»Vi kigger lige nu på eksport til de lande, vi allerede er dygtige i. Markedet er mere modent i USA, men dér må vi kende vores plads og bare sige, at der nok lige nu er nogle større spillere, der er dygtigere til det marked.«

Faktaboks

Saga-Grisen

  • Saga-grisen er skabt med et ønske om at modarbejde forekomsten af multiresistente bakterier i den danske svineproduktion.
  • Hvis en gris har behov for antibiotika, så får den det, men tages efterfølgende ud af Saga-konceptet.
  • Smågrise, hvor soen har fået antibiotika i diegivningsperioden, frasorteres også.
  • Der må ikke anvendes zink i foderet, men derimod tang.
  • Det er et mål, at kun 10 pct. af grisene i en besætning får antibiotika. Kravet er dog, at maksimalt 20 pct. får antibiotika. 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle