Tidlig rødsvingel gav 2.100 kg frø pr. hektar

Flemming Eriksen fra Langeland høstede først på ugen 2.100 kg urenset frø i tidlig sort af rødsvingel.

Mandag eftermiddag kunne Flemming Eriksen sænke skærebordet og gå om bord med høsten af rødsvinglen i de smukke omgivelser nær Nørballe Nor på Sydlangeland.

»Vi har 70 hektar med sorterne Greensleeves og Herald. Vi blev færdige med at høste de 28 hektar med anden års Greensleeves tirsdag, men holder en pause til rødsvinglen på de øvrige marker bliver klar til høst,« fortæller Flemming Eriksen.

Udbyttet i Greensleeves blev på cirka 2.100 kg urenset frø pr. hektar, og det er han godt tilfreds med. Den største af markerne blev nemlig lagt ud i det meget våde efterår 2011. Ud over en sen såning gav det ujævne marker, hvor frø-udlægget stod tyndt.

»Jeg har inden høst i år sagt, at jeg er glad, hvis vi kan høste 1.500 kg renvare pr. hektar, og med et rensesvind på 15 til 18 procent er det bestemt realistisk,« siger den langelandske planteavler.

Rødsvinglen blev høstet med et vandindhold på 16 procent og skal derfor tørres ned til 12 procent.

Let høst

Ud over det gode udbytte kan Flemming Eriksen glæde sig over en foreløbig meget let frøhøst.

»Det er en stor lettelse, at det er så tørt. Det får græsset til at glide meget lettere gennem maskinen, og gør det lettere at tærske frøet fra i maskinen,« siger han.

Han tilføjer, at det samtidig også har stor betydning, at jorden er tør, da det giver færre stop, fordi det ikke slæber så let.

Selvom der har været dage, hvor det har blæst en del, har spildet i rødsvinglen været minimalt.

»Rødsvingel er ikke så slem til at spilde. Det er værre med strandsvinglen,« siger Flemming Eriksen.

Efter høst fjernes halmen og leveres til et lokalt kraftvarmeværk. Derfor skal anden års markerne blot ligge hen som efterafgrøder, inden de pløjes om til vinter.

Udsigt til normal-udbytte

På trods af det gode vejr er langt fra alle marker med rødsvingel klar til at blive tærsket.

Hos Hunsballe Frø kan Sejer Grimstrup berette om en del landmænd, der har forsøgt at få hul på høsten af rødsvingel, men som har opgivet, fordi vandindholdet er for højt.

»Vi regner først med, at det store rykind i rødsvinglen sker i næste uge. Selvom det er for tidligt at spå om udbyttet, så ser markerne godt ud. Jeg vil derfor vurdere, at udbyttet i rødsvinglen bliver meget gennemsnitlig i år,« siger frøavlskonsulenten.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle