Tomme stole efter generalforsamlinger

Det kniber med at lokke friske kræfter til arbejdet i de lokale L&F-foreninger. Flere steder har det ikke været muligt at genbesætte bestyrelser.

Generationsskiftet har det svært i landbo- og familielandbrugsforeningerne. Så meget, at flere foreninger i kølvandet af årets generalforsamling har måttet indskrænke antallet af pladser i bestyrelsen.

Det gælder bl.a. Herning-Ikast Lbf., hvor det kun er lykkedes at genbesætte fire af fem ledige pladser.

»Vi er gode til at fordele opgaverne, så det går nok. Men det er da sjovere at være folkevalgt, når man bliver pustet i nakken«, siger Sven Agergaard, næstformand og konstitueret formand i Herning-Ikast Landboforening, hvor formand Karsten Willumsen valgte at sige farvel efter seks år.

En streg i regningen

Sven Agergaard lægger ikke skjul på, at det var en streg i regningen, at den planlagte fusion med Holstebro-Struer Landboforening blev stemt ned af naboforeningen.

En del af motivationen til fusionen var netop erkendelsen af, at det er svært at få besat bestyrelsesposter.

»Det kom som en overraskelse, at de stemte den ned, og så skulle vi pludselig ringe rundt for at finde flere kandidater. Vi har jo en kabale, der skal gå op, i forhold til forening og rådgivning«, siger Sven Agergaard, der er formand for rådgivningsvirksomheden Sagro.

Herning-Ikast Lbf. konstituerer sig 11. april.

Måtte ændre vedtægter

Også Anette Klausen, formand for Familielandbruget Midt-Jylland, er kommet i bekneb for bestyrelsesmedlemmer.

Her har man valgt at ændre vedtægterne, så fem-otte medlemmer fremover er nok.

»Vi er 201 aktive, så vi er enige om, at vi ikke behøver sidde 8-9 stykker for at servicere dem. Hellere en mindre, men aktiv bestyrelse end én, hvor folk sidder med deres iPad og laver alt muligt andet. Nu er vi fem«, siger Anette Klausen.

Opsang til unge

I Landboforeningen MidtJylland er den rutinerede formand Frede Lundgaard Madsen klar til endnu en tørn.

Men han efterlyser generelt både generationsskifte og et større engagement hos den yngre generation.

»Jeg har stor respekt for de unge, der siger, de skal være hjemme for at få familien til at hænge sammen. Men filmen knækker, når de 35-45-årige henviser til travlhed på bedriften. De glemmer, at forudsætningen for, at de kan drive en stor bedrift, er, at der er nogen, der påtager sig arbejdet og får trykket på de knapper, der skal trykkes på«.

»De skal tænke på, at hvis foreningenes arbejde ikke bliver taget seriøst, er forudsætningerne for deres fremtid begrænset«.

Faktaboks

Mangel på kandidater

  • Herning-Ikast Lbf.: Kunne kun genbesætte fire af fem ledige pladser.
  • Familielandbruget i MIdt-Jylland: Har skåret bestyrelsen ned til fem.
  • Lbf. Midtjylland: Sukker efter generationsskifte.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle