Tosset med teknik

Aske Niko Nipgaard har været bidt af maskiner, siden han var lille. Nu går han på Bygholm Landbrugsskole og venter spændt på at komme ud i praktik - på en maskinstation!

Vruuumm, vruuumm.« Den røde Valtra M120 traktor ruller ud over markerne på Bygholm Landbrugsskole. Den er nyvasket og lidt af en kleppert i forhold til traktorkollegaerne John Deere, Deutz og Fiatagri, der holder stille inde i maskinhallen.

Bag rattet sidder 19-årige Aske Niko Nipgaard. Han går på modul 1b og har været tosset med maskiner, siden hans små fødder spurtede rundt ude på markerne på Djursland.

»Jeg var altid med ude at køre, lige så snart jeg havde fri fra skole. Selv da jeg gik i børnehave, skulle jeg altid lige over i stalden,« fortæller Aske. Han er ikke selv opvokset på en gård, men fandt interessen for maskinerne henne fra nabogårdene.

John Deere nummer et

Førerhuset er spækket med knapper og andet udstyr. Men Aske fører den spritnye Valtra-traktor sikkert rundt i terrænet, mens han giver et mindre foredrag om teknikken i det lille bur på fire hjul.

»Det der kaldes et elgear. Det er ikke mekanisk, som når du trækker i en almindelig gearstang. Her er det en elmotor, som trækker. Man trykker bare på en knap, og så skifter den lige gear. Sådan.«

Askes yndlingstraktor er dog ikke en Valtra men derimod John Deere.

»Den er den eneste traktor, der dur, men også den dyreste. For mit vedkommende er den fedeste model en 7930. Det er den nyeste af de nyeste. Jeg har kørt i den, da jeg var i praktik mellem modul 1a og b.«

Prestige i mejetærsker

Det ultimativt sejeste er dog at køre mejetærsker, forklarer Aske.

»Det er sværere end at køre traktor, og der er nok mere prestige i det. På en maskinstation med 30 traktorer er der måske tre mejetærskere. Og det er ikke bare sådan, at man kommer fra den ene dag til den anden og lige giver sig til at køre mejetærsker. Man skal have været der i mange år. I hvert fald hvis det er en ny mejetærsker.«

Til marts er det slut med at pille og rode med skolens seks traktorer. Men i stedet kan Aske gøre det på Kni Maskinstation, hvor han skal i praktik 11 måneder.

»Jeg tror, det bliver godt, og der er næsten kun unge mennesker,« siger han.

Aske tøffer Valtra'en tilbage i maskinhallen og slukker for motoren.

kgj

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle