Træning til transponder-stationer i en lille gruppe gør polte mere trygge

Bedre træning og socialisering gør livet lettere, når dyr skal introduceres til store flokke.

Benproblemer har hidtil betydet mange aflivede søer hos Peder og Søren Holstener Larsen, Toreby på Lolland, og det var naturligvis ikke tilfredsstillende for hverken ejerne eller de to driftsledere, Morten Christiansen og Leif Malmskov.

"De dårlige ben opstod primært i transponderstalden, men vi så dem også i andre staldafsnit," fortæller Morten Christiansen.

Han var ikke klar over, at benproblemer tegnede sig for en så stor andel af de aflivede søer, for det var både hans og kollegernes indtryk, at søerne var meget rolige i transponderstalden og slagsmål mellem søerne betragtede de ikke som et problem.

Da besætningen for et år siden kom med i Team SoLiv lå sodødeligheden mellem 20 og 22 procent. I dag er den faldet til 14 procent, og driftslederne regner selv med at nå ned på 10 procent i løbet af kort tid.

Socialisering

Et af de tiltag, der blev foreslået fra Team SoLivs side, var, at poltene skulle have en bedre og mere skånsom introduktion til transponderstalden. Derfor blev der indkøbt og installeret en foderstation mere i en separat sti i transponderstalden. Når poltene ankommer fra en anden ejendom syv til otte måneder gamle, går de nogle dage i en sti med seks-otte polte og vænner sig til miljøet og til vådfoderet.

"Derefter flytter vi 10-12 polte ind i træningsstien, hvor der i forvejen går lige så mange polte fra ugen før og eventuelt et par ældre søer. Her går de et par uger og lærer transponderen at kende," forklarer Leif Malmskov.

De fleste polte lærer hurtigt at gå gennem foderstationen, enkelte skal hjælpes nogle dage. Efter dette 14 dages ophold kommer poltene retur til løbeafdelingen, hvor de insemineres. Når der er samlet et par håndfulde nyløbne gylte, flyttes de samlet til den lille af de to storstier i transponderstalden. De bliver dog ikke sat direkte ind i stien men går først et par dage i separationsstien.

"Dermed sikrer vi os, at de stadig kan huske at gå gennem foderstationerne," forklarer Morten Christiansen.

Når de så bliver lukket ind i storstien, sker det uden ballade eller slagsmål med de gamle søer.

"Denne fremgangsmåde sikrer, at polte og gylte møder nye og større dyr, før de bliver lukket ud i den store sti i transponderstalden. Det forhindrer slagsmål og dermed benproblemer," mener driftslederne.

Selvom benskaderne ikke nødvendigvis viste sig med det samme, er de sikre på, at den bedre introduktion og socialisering, som den nye fremgangsmåde sikrer, betyder, at de fremover får færre benproblemer hos både gylte og søer.

"Vi har allerede set en tydelig effekt og forventer, at problemet aftager yderligere," siger driftslederne.

Målet for besætningen er, at dødeligheden skal ned på halvanden so pr. uge svarende til 10 procent. I de sidste tre måneder siger gennemsnittet 1,6 døde eller aflivede søer pr. uge.

"Træningsstien til poltene var meget nem at lave, så det er klart noget, andre besætninger bør overveje at lave, men det drejer sig også om, at poltene nu møder større og stærkere dyr. Før gjorde vi tværtimod meget for, at de enkelte hold skulle holdes intakte, men det har nok været en forkert strategi," mener Leif Malmskov.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle