Trimmer ormeprojekt for økonomiens skyld

Ormeprojektet tager for meget tid i forhold til dets størrelse, og det gør Kristian Karlshøj noget ved.

Egentlig kører det fint med Kristian Karlshøjs ormeprojekt, der leverer næringsrige proteiner med meget lille input. Men da han selv hen over julen stod for pasningen, blev han også klar over, at arbejdsindsatsen er meget stor i forhold til, hvad der kommer ud af det.

»Vi bliver nødt til at ændre lidt på processerne nu«, siger han.

Hidtil har de optimeret produktionen i forhold til, hvad der var biologisk optimalt. Altså den mest effektive udnyttelse af ressourcerne. Det kræver en stor arbejdsindsats, og det er produktionen ikke stor nok til at bære nu. Ændringen består i, at produktionen nu skal optimeres i forhold til omkostningerne.

»Vi skal altså producere melorme billigst muligt og ikke biologisk optimalt«, forklarer Kristian Karlshøj.

En udvikling

Han mener stadig, det er en bæredygtig produktion, selv om man kunne producere det samme med lidt mindre input, hvis man brugte en masse ekstra tid.

»Vi er nødt til at have økonomi i, ellers er det ikke bæredygtigt. Så holder det op. Men når vi når til at lave det i større skala, kan vi igen bruge mere tid og optimere i forhold til ressourcerne«, siger han.

Kristian Karlshøj peger på, at de fleste produktioner nok er startet på den måde. Går man langt nok tilbage i tiden, fik søer grise, når de fik grise. Siden er produktionen optimeret, så hver lille detalje er skarpt styret og langt mere effektiv end i begyndelsen, og det er sket i takt med, at produktionen voksede.

Faktaboks

Ausumgaard:

  • Kristian Lundgaard-Karlshøj, 41 år, 700 hektar under omlægning til økologi
  • Tre vindmøller, biogas, kyllingeproduktion (500.000 stk. årligt), mindre produktion af velfærdsgrise og larver
  • Holder markeder og plejer naboskabet

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle