Truslen fra fugleinfluenza er på tilbagetog i Danmark

Færre vildfugle bliver konstateret med fugleinfluenza. Fødevarestyrelsen afventer udviklingen i udlandet.

Dagligt får Fødevarestyrelsen bragt fugle ind, der skal testes for fugleinfluenza. Den seneste uge har ingen af prøverne været positive, og det giver håb for fjerkræavlerne.

»Nu kan jeg snart se en ende på det, selv om mine ænder har det okay,« siger fjerkræavler Bryan Hansen, Lolland, der både har kyllinger og ænder. Han lukkede sine 100 ænder ind i sit tomme maskinhus, efter trussel om fugleinfluenza bredte sig i hele landet.

»Det har givet en del mere arbejde i forhold til at holde rent og strø meget mere end, hvis de var på græs,« siger han.

Mulige lempelser

Det er stadig for tidligt at sige, om fugleinfluenzaen for alvor er på vej ud af landet, forklarer souschef ved Fødevarestyrelsen Stig Mellergaard.

»Vi undersøger prøverne med fokus på, hvor de geografisk er fundet, så vi kan få overblik over, hvor stabil spredningen er,« siger han.

Vestjylland lader til at være gået fri for sygdommen, og Fødevarestyrelsen er åben over for at lempe restriktioner som staldpligt i området inden for de kommende uger.

»Vi bliver nødt til at sikre os en stabilitet i forholdene, før vi lemper restriktionerne, men ser vi ikke noget inden for de næste seks uger, vil fjerkræ kunne gå ude,« vurderer han, men understreger, at det blot er en overvejelse.

Siden 15. november har alle fjerkræejere haft deres fugle under tag. Fødevarestyrelsen afventer meldinger fra Tyskland og Holland i området omkring Vadehavet, før de træffer beslutningen om regionalt at ændre på restriktionerne.

Bryan Hansen glæder sig over, at der kun er konstateret fugleinfluenza i en enkelt tambesætning. »Muligvis var det en storm i et glas vand, men man kan jo aldrig vide. For hønsenes skyld ser jeg frem til at kunne lukke dem ud igen.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle