Tværfaglig handlingsplan sætter pris på gevinsten

Planer kan forbedre bundlinjen og berolige banken.

Hvis man vil forbedre bundlinjen på sin bedrift, kan det være en ide at få lavet en tværfaglig handlingsplan. Det anbefaler Søren Greve Olesen, projektmanager i driftsøkonomi hos Sønderjysk Landboforening, der har gode erfaringer med dette redskab.

Gode råd

En tværfaglig handlingsplan er en samling gode råd fra konsulenterne, men den adskiller sig fra den almindelige rådgivning ved, dels at man ser på hele bedriften, dels at en rådgiver samler og koordinerer forslagene fra plante- og svine- eller kvægrådgiver.

»Nogle har mest fokus på stalden, og andre har mest fokus på marken, og der kan vi binde tingene sammen, så man kan se, hvad der skal gøres,« siger Søren Greve Olesen.

Helt konkret beskriver en tværfaglig handlingsplan, hvad man kan gøre ved en problemstilling - for eksempel for dyrt foder eller for dårlig sundhed. Den giver også et bud på, hvor meget man skal investere for at gøre noget ved det, og hvor meget der er at tjene på at gøre noget ved det. Så bliver det nemt at se, hvad tilbagebetalingstiden må blive. Og endelig sætter den en tidshorisont for, hvornår tiltagene skal sættes i gang.

Kroner og øre

»Det nye er at vi sætter kr. og øre på, hvad man kan tjene ekstra, det har der ikke altid været så stort fokus på. For nogle er det en stor overraskelse, hvor stor forskel tingene kan gøre,« siger Søren Greve Olesen.

Han mener også, det er en stor fordel at binde rådgivningen sammen afdelingerne imellem, fordi det giver landmanden et bedre overblik.

Det overblik kan man også bruge, når man taler med sin bank.

»Handlingsplanen er god at snakke ud fra, og banken kvitterer typisk med ro og tillid, fordi den viser, at man arbejder seriøst med tingene,« tilføjer han.

thalbitzer@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle