Tysk slagteri: Kæmpe risiko for ASF - men landbruget går ikke fallit

Hvor stor er risikoen for, at Tyskland bliver ramt af ASF?

Vi må sige, at den realistisk set er meget høj. Der bliver lavet tiltag på den tyske side og diskuteret løsninger med den polske side, men om det er nok til at stoppe vildsvinene, er et stort spørgsmål. Vi kan blive ramt i morgen, om en måned eller om tre måneder, men sandsynligheden for, at vi bliver ramt, er meget stor.

Hvad vil ASF i Tyskland have af konsekvenser?

Det vil være en kæmpe udfordring. De første tre-fire uger vil vi få lidt panik. På længere sigt er det vigtigste, at den økonomiske gevinst, der er ved at sælge biprodukter til Kina, komplet vil forsvinde.

Hvor meget vil det betyde for afregningen til ejerne?

Jeg tror ikke, at vi vil se noteringer i Tyskland, der ligger 1 eller 2 kroner under Holland, Danmark, Frankrig eller Spanien. Vi forventer, at med de høje priser, vi har lige nu, så vil vi trods ASF stadig ligge på et niveau, hvor landbruget ikke vil gå fallit. Der vil være en forskel, men om den bliver 30 eller 60 øre, ved jeg ikke.

Hvorfor ikke et større fald?

Fordi vi har så stærkt et globalt marked. Vi har selvfølgelig også gearet op på Kina, men slet ikke i samme omfang som Holland og Danmark. Vi har haft en strategi om ikke at lægge alle æg i en kurv. Der kommer også en dag efter Kina. Vi har i Westfleisch en kæmpe stor afsætning til detail. Det er ikke noget, man lige kan komme ud af, Priserne er også steget på det tyske marked, især fordi Holland og Danmark, der har sendt varer til det tyske marked, har reduceret mængderne voldsomt.

Hvordan er det tyske marked for grisekød lige nu?

Efter helligdagene i julen havde vi et stort udbud af grise. Især i Tyskland har det ført til prisfald. Hvor vi før jul lå på 2,03 euro pr. kilo (15,12 kr./kg, red.), er vi nu faldet til 1,82 (13,56 kr./kg), hvilket er noget lavere, men stadig en relativt høj afregning.

Hvorfor det store fald efter jul?

Før jul var det hele hovedsageligt drevet af Kina. Kineserne efterspørger ikke kun de klassiske Kina-varer som ører, tæer og lignende, men også de ædlere dele. De handler ofte stort i en periode og holder så pause. Det har vi mærket efter jul på grund af det kinesiske nytår. Derfor sælger vi lige nu varerne på det europæiske marked og har afrikansk svinepest (ASF) i baghovedet alle sammen. Det lurer 12 km fra den tyske grænse.

Hvad betyder det, at svinepesten ASF er så tæt på?

Det betyder, at ingen er klar på at lave spekulation i varer til tredjelande. Lige nu er der et stort udbud af varer på især vores hjemlige marked. Januar er ikke en stor måned, når det gælder efterspørgsel, så det har ført til de faldende priser.

Hvad betyder det for jeres forretning i Westfleisch?

Vi er nødt til at køre lidt mere kortfristet og konservativt.

Hvordan det?

Vi fryser stadig biprodukter ind, men vi sælger dem med det samme. Vi spekulerer ikke i dem og har dem ikke liggende på lager. Vi sælger stadig til Kina, men kun det, der løbende afgår. I det hele taget sælger vi mest muligt fersk lige nu - med mindre vi har ordrer på det til tredjelande til afsending med det samme.

Er det anderledes end normalt?

Ja. Vi ville nok have gjort det anderledes, hvis vi ikke have haft den her store risiko for svinepest. Men det er ikke kun os, der gør det sådan. Det gør alle.

Får det også betydning for de klassiske varer til grillsæsonen i Tyskland? Der fryser man jo ofte en del her i starten af året, fordi priserne er bedre til sommer?

Når det gælder de artikler, der klassisk bliver frosset ind til det europæiske marked, agerer vi helt normalt, for der ved vi, at vi ikke risikerer at blive spærret. Udfordringen er, at Asien typisk ikke aftager de samme tilskæringer og specifikationer, som bliver brugt til Europa.

Hvad forventer du for 2020?

Vores forventning er stærk efterspørgsel med høje afregningspriser, det er der ingen tvivl om. Kina vil have stærke perioder, men det vil ske i form af yoyo-udsving. Men behovet vil være der, for produktionen er faldende i det meste af Asien. Det hele er dog er afhængigt af, hvad der sker med afrikansk svinepest.

Hvordan ligger det på svineslagtningerne? Tyskland oplever jo fald i disse år?

Vi ligger på linje med de øvrige med fald på tre procent. Det er nok også, hvad vi skal regne med i år. Om det bliver 2 eller 3 procent, må vi se. Det er svært at vurdere, om jokeren i, at økonmien nu er så meget bedre, vil få nogle til at udsætte beslutningen om at stoppe. Men vi er ikke i tvivl om, at der vil være en reduktion.

Faktaboks

Steen Sønnichsen:

  • Direktør i Westfleisch og en del af den tre mand store direktion i andelsselskabet, der er Tysklands tredjestørste slagteri.
  • Ansvar for frisk grisekød, handel med levende dyr samt kontakt til ejere og ejerservice.
  • Fra 1999 til 2016 direktør for Danish Crowns aktiviteter i Tyskland.
  • 52 år. Søn af Svend Sønnichsen, tidligere direktør for Vestjyske Slagterier. Bror til Torben Sønnichsen, tidligere direktør i SB Pork og Vion.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle