Tyske bønder langer ud efter ASF-håndtering

Efter næsten et år med afrikansk svinepest i Tyskland er sygdommen langtfra under kontrol. De tyske bønder kritiserer myndighedernes indsats.

I Tyskland er landmænd rasende over myndighedernes håndtering af afrikansk svinepest, som i den grad har indtaget den østlige del af landet.

Antallet af smittede vildsvin har for længst rundet 1.000, siden det første blev fundet i september sidste år, og nu er også tre tambesætninger blevet smittet.

Dog skal det siges, at der er tale om små brug, hvor dyrene går udendørs, men ikke desto mindre tyder det på, at sygdommen langtfra er under kontrol.

Den store landbrugsorganisation Deutscher Bauernverband (DB) skælder ud over myndighedernes indsats.

»I betragtning af, at sygdommen stadig spreder sig, skal den tidligere håndtering og de beslutninger, der er truffet, forbedres betydeligt«, lyder det fra formanden for svin i DB Hubertus Beringmeier.

Bedre indsats ønskes

Det står klart, at sygdommen er kommet ind fra naboen mod øst, Polen, hvor vildsvinene har fundet vej over floder og grænser.

I forhold til indsatsen kræver de tyske landmænd nu større hastighed, bedre ensartethed og en mere konsistent indsats.

Deutscher Bauernverband kræver, at alle vildsvin langs grænsen aflives, ligesom der skal sættes yderligere hegn op langs grænsen.

Organisationen har nemlig indset, at med den store spredning i Polen kommer truslen fra ASF fra nabolandet til at vare i årevis.

»Desuden er det presserende nødvendigt at finde passende markedsføringsmuligheder for svineproducenter i smittezonerne eller at give passende kompensation«, siger Hubertus Beringmeier.

Det kan nævnes, at en større svineproduktion i Polen kun 35 km fra grænsen blev konstateret smittet midt i juli.

Skærer i avlssøerne

Sygdommens tilstedeværelse i Tyskland og Polen har sendt smågrisepriserne i et styrdyk.

Samtidig kom det i ugen frem, at de tyske landmænd på et år har skåret antallet af avlssøer ned med hele 8,3 pct.

Set med danske briller er sygdommen stadig langt fra den danske grænse, ligesom der er stor tiltro til vildsvinehegnet ved grænsen.

Det er ikke længe siden, Naturstyrelsen kunne berette, at alle vildsvin på den danske side af grænsen er aflivet.

Faktaboks

Afrikansk svinepest i Tyskland

  • 10. september 2020 kunne de tyske myndigheder konstatere det første tilfælde af afrikansk svinepest på tysk jord.
  • Sygdommen var efter al sandsynlighed kommet ind i landet fra Polen, og ifølge en lokal myndighed tydede gamle kadavere på, at sygdommen havde været i landet i nogle måneder.
  • Siden er 1.200 vildsvin og tre små tambesætninger smittede. 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle