Udenlandsk avlskæmpe satser stort i Danmark

Det norsk-hollandsk avlsselskab Topigs Norsvin åbner yderligere en flanke på det danske marked for avlsdyr og har på den lange bane store ambitioner for det danske poltemarked og set et stort potentiale i deres TN70-so for danske svineproducenter.

Topigs Norsvin, der er et af verdens største avlsselskaber for svinegentik, står snart klar til at sælge de første sopolte til danske svineproducenter.

Dermed byder endnu en avlsaktør sig til på det danske marked, der gennem årene har været totalt domineret af DanBred.

Topigs Norsvins har lavet en aftale med selskabet Bovbjerg Genetics A/S om drift af en opformeringsbesætning med 600 renracede søer, der foregår i lejede stalde syd for Horsens.

Har fået de første efterspørgsler

Direktør i Bovbjerg Genetics, Bertel Bovbjerg, glæder sig til at komme ud til danske svineproducenter for at vise, hvadv TN70-soen kan.

»Vi har allerede fået de første efterspørgsler, men vi kan ikke levere dyrene grundet en manglende Danish-godkendelse, som snart er på plads. I øjeblikket sælger vi sopolte til udenlandske kunder i Spanien, Italien og Ungarn, men til september er alle vores søer i besætningen født i Danmark, og så kan vi få en Danish-godkendelse«, forklarer Bertel Bovbjerg.

Store ambitioner på det danske marked

Selve salgsdelen skal Topigs Norsvin i store træk stå for, men Bertel Bovbjerg fortæller, at ambitionerne er store for det danske marked.

»Topigs Norsvin vil gå efter en stærk position i Danmark, som de mener, at deres TN70-so med tiden vil bevise som værende muligt. Vi skal have vores dyr ud til nogle dygtige svineproducenter for at overbevise dem om, at der er tale om dyr, der fravænner store grise, har en fantastisk tilvækst, lang holdbarhed, god foderudnyttelse, får store pattegrise og har mange patter. Det som kan give svineproducenten den bedste totaløkonomi uden brug af kunstige hjælpemidler, der koster penge og tager tid«, fastslår Bertel Bovbjerg.

Konkurrencen spidser til

Med Topigs Norsvins indtog i Danmark er der lagt yderligere pres på markedet for avlsdyr, hvor DanBred har siddet tungt på markedsandelene, men blev udfordret sidste år, da først Niels Pedersen fra avlsbesætningen Møllevang meldte sig ud af DanBred og annoncerede et strategisk samarbejde med avlsselskabet PIC, der indledes til juli. Siden kom den markante opsplitning i DanBred, hvor en god håndfuld avlsbesætninger og en lang række opformeringsbesætninger trådte ud af DanBred for formentlig at blive en del af det nydannede Danish Genetics, som foreløbig har holdt deres fremtidige planer tæt inde på kroppen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle