Udenlandsk kapital i 2.000 landbrug

66.500 hektar har medejere, der bor uden for Danmark.

Et areal på 65.000 hektar svarende til lidt mere end Bornholm. Så stor en del af den danske landbrugsjord har medejere, der er bor uden for Danmark.

Det viser en analyse, Danmarks Statistik har lavet for Miljø- og Fødevareministeriet.

Ministeriet har bestilt analysen, fordi landbrugslovens regler for at eje landbrug blev lempet i 2014, og der siden »med jævne mellemrum har været indlæg i den offentlige debat«, der har udtrykt bekymring for, om der »foregår større opkøb af dansk landbrugsjord at udenlandske investorer«, som ministeriet udtrykker det.

66.500 hektar

I tørre tal viser analysen, at der er 1.600 personer uden for Danmark, der er medejere af 1.755 ejendomme med knap 50.000 hektar tilhørende jord. Derudover er der 173 selskaber, der er medejere af 289 ejendomme med knap 17.000 hektar. Ejerskabet kan være mellem 5 og 100 procent af den enkelte ejendom.

I alt er personer, der bor uden for Danmark, involveret som medejere af i alt 2.044 ejendomme og 66.547 hektar, svarende til 2,5 procent af det samlede danske landbrugsareal på cirka 2,6 mio. hektar.

De to selskaber Farm Com-pany A/S og Dansk Demetra A/S er eksempler på nogle af de store selskaber, der ejer jord i Danmark, har udlændinge med i ejerkredsen og derfor indgår i analysen.

Farm Company har ejere fra både Danmark, Storbritannien, Holland og Hongkong. Selskabet ejer knap 1.800 hektar dansk landbrugsjord og har en større mælkeproduktion. Dansk Demetra A/S investerer for et af verdens største genforsikringsselskaber, tyske Munich Re, og selskabet ejer godt 2.200 hektar jord i Danmark Begge selskaber har tidligere fortalt til LandbrugsAvisen, at de er klar til yderligere opkøb.

Lone A: vigtig opgørelse

»Vi mener, at det er rettidig omhu at evaluere på en så stor lovændring løbende, for tingene kan hurtig udvikle sig i en skæv retning. Det har vi set med den amerikanske kapitalfond Blackstone, der er i gang med at opkøbe store dele af København«, siger Lone Andersen, formand for Familielandbrugs-sektionen.

»Danmarks jord er et værdi-fuldt spisekammer og vores landdistrikter er sårbare for yderligere affolkning. I Familielandbruget mener vi, at det er vigtigt at ejerne af landbrugsjorden bor i lokalområdet, og derved er en aktiv del af de store udfordringer, vi står med i forhold til klima og biodiversitet, den multifunktionelle jordfordeling og ikke mindst udfordringerne med afvanding og kvælstofreduktionen«.

Stigende interesse

Ejendomsmægler og direktør Bent Holm fra Landbogruppen genkender interessen fra udenlandske investorer.

»Vi har tydeligt mærket en stigende interesse fra udlandet for danske landbrug og især for jord. Vi har løbende både henvendelser, dialog og handler med udenlandske købere. Så sent som i forgårs havde jeg en samtale med en mulig køber med bopæl uden for Danmark«, siger Bent Holm.

»Når jeg kikker alle vores handler igennem, fylder køberne med adresse uden for Danmark dog klart under 5 procent, både når jeg måler på antallet af handler, hektar og kontantpriserne«.

Han forudser, at der sagtens kan komme et stigende antal henvendelser om køb af danske landbrug fra udlandet.

»Danmark er et interessant land for udenlandske investorer. Vi har nul korruption, høj grad af digitalisering, et velafprøvet system med tinglysning og et politisk klima, hvor der ikke er stor forskel på, om der sidder en rød eller en blå regering. Der sker hverken store elle små revolutioner i Danmark«.

»Samtidig ser jeg det som en fordel for landbruget, at købere uden for Danmark viser deres interesse. For de er med til at lægge en bund under jordprisen, der gavner både danske landmænd og dansk landbrug som helhed. Og vi er jo slet ikke derhenne, hvor de er ved at overtage dansk landbrug. Med de 2,5 procent af jorden, som Danmarks Statistik har fundet frem til, der har medejere, der bor i udlandet, er der stadig 97,5 procent, der har fuldt dansk ejerskab«, siger Bent Holm.

Faktaboks

Fakta om ejerskab:

  • 1.600 personer uden for Danmark er medejere af 1.755 ejendomme med knap 49.733 hektar tilhørende jord. 
  • 173 selskaber med ejere uden for Danmark er medejere af 289 ejendomme med knap 16.814 hektar jord. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle