Udsigt til bedre muligheder for at tjene penge

Landbrug & Fødevarer har netop vurderet prisudviklingen for landbrugets produkter og driftsmidler til og med 2011.

For 2009 er landbrugets salgspriser, det vil sige afregningspriser inklusive evt. efterbetaling, samlet set faldet med 17 pct., mens priserne på omkostningssiden kun er faldet med 6 pct. I alt giver det en forringelse af landbrugets bytteforhold på 11 pct. Bytteforholdet er forholdet mellem priserne på landbrugets salgsprodukter og omkostningerne ved at producere dem. En nedgang i bytteforholdet viser, at salgspriserne ikke kan følge med omkostningernes udvikling.

Bedre bytteforhold

Prisvurderingen for de kommende to år viser udsigt til tiltrængt og nødvendig forbedring af bytteforholdet. Det skyldes en samlet genopretning af salgspriserne, mens priserne for driftsmidler i gennemsnit kun ventes at stige ganske lidt fra det nuværende niveau. En sådan udvikling vil for landbruget som helhed være med til at genoprette landbrugsbedrifternes driftsindtjening. Men her er der også betydelige indtjeningsmæssige huller at fylde op efter ringe indtjening i 2008 og 2009. Fremadrettet skal der i høj grad fokuseres på indtjening med særligt fokus på rammevilkår og pålagte omkostninger.

Mælkepris rørte bunden

Mælkeprisen har, som følge af de dårlige globale konjunkturer her i 2009, været helt nede at røre bunden med en pris på knap 2 kr. pr. kg. Priserne er dog begyndt at kravle op igen, og for 2010 skønnes der en samlet prisstigning på 6-7 pct., ligesom der ventes en tilsvarende stigning i 2011. Baggrunden for disse stigninger er udviklingen på de internationale markeder for mejeriprodukter, hvor der er indtrådt markante stigninger med den største stigning for smør.

For oksekødet ventes generelt stabile priser i 2010 og svagt stigende priser i 2011. Det skyldes forventninger om en faldende produktion i EU navnlig af køer i 2010, samt forhåbninger om en bedre efterspørgsel efter oksekød i 2011. Oksekødproducenternes økonomiske resultater og produktionsforventninger er derudover påvirket af nedsættelse af EU-støttens kvægtillæg samt usikkerhed om, hvordan de koblede handyrpræmier bliver afviklet i 2012.

Svineproducenternes prisforhold er fortsat under pres. I 2009 har priserne i gennemsnit ligget 5 pct. lavere end året før, og forventningen er, at priserne kun stiger svagt i de kommende år med henholdsvis 2 pct. i 2010 og 5 pct. i 2011. Baggrunden for disse forventninger er dels nogenlunde uændret EU-produktion i 2010, dels den fortsat meget lave dollarkurs. I gunstig retning peger produktionsnedgang i Nordamerika samt forventning om en svag genopretning af den globale økonomi, der vil have afsmittende effekt på den internationale handel med svinekød.

Korn i bund

Kornmarkedet er helt i bund, og i prisskønnet er der forventning om svag stigning i de kommende år. Flere af de øvrige planteprodukter ventes at holde et nogenlunde stabilt prisleje i forhold til det nuværende niveau. Dog vil frømarkedet i høj grad være påvirket negativt af store globale frølagre.

På omkostningssiden er foderpriserne, efter det meget høje niveau i 2008, faldet med 12 pct. i 2009, og der forventes en fortsat nedgang i 2010 på 15 pct. En væsentlig faktor her er prisen for protein, som i 2009 har været meget høj, og der bør være udsigt til prisfald. Produktionen af og markedet for sojaskrå og eventuelle substitutter vil derfor få stor indflydelse på foderprisen. Gødningspriserne er, efter et meget højt niveau for et år siden, faldet tilbage til niveauet før den markante stigning. På sigt er der dog forventninger om prisstigning som følge af højere energipriser. For brændstoffer skønnes der en prisstigning på 9 pct. i 2010, men prisen forventes langt fra at nærme sig det meget høje niveau i sommeren 2008.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle