Udsigt til fald i EU-slagtninger af svin i 2019

Nye offentliggjorte svinetællinger i EU tyder på, at vi er på vej mod et fald i EU-slagtningerne i 2019.

Helt nye offentliggjorte svinetællinger i EU fra maj/juni 2018 viser en samlet svinebestand i EU, der ligger 1,7 pct. højere end for et år siden. Men nok så interessant er avlsbestanden i form af avlssøer og drægtige søer faldet henholdsvis 0,9 og 2,0 pct. Og man må formode, at der siden maj/juni har været yderligere tilbagegang i avlsbestanden.

Tilbage ved seneste EU-svinetælling fra december 2017 var der stigning i totalbestanden på 2,0 pct., mens bestanden af søer herunder drægtige søer var steget henholdsvis 1,4 og 0,1 pct.

Som altid er der tale om stikprøvetællinger med dertil hørende usikkerhed. Man skal derfor passe på med at tage resultaterne som den absolutte sandhed om udviklingen i svinebestanden i de enkelte EU lande.

Men resultatet af svinetællingen tyder på, at de stigende EU-slagtninger, vi oplever her i 2018, vil blive afløst af slagtninger, der ligger under året før, når vi kommer ind i 2019.

Kun Danmark har fremgang i bestanden af søer

I diagrammet er for fem af de største svineproducerende lande i EU vist den procentvise ændring i henholdsvis den samlede svinebestand og bestanden af avlssøer ved tællingen maj/juni. Tilsammen har disse fem EU lande 63 pct. af svinebestanden i hele EU.

Som det ses af diagrammet, er det kun Tyskland, der har et mindre fald i den samlede svinebestand. De øvrige lande har alle fremgang i totalbestanden. Og de mest markante stigninger i svinebestanden ses i Spanien og Polen.

Men når det kommer til avlsbestanden, er det kun i Danmark, der har registreret fremgang. De fire øvrige EU lande inklusiv Spanien og Polen har ved maj/juni tællingen tilbagegang i avlsbestanden.

Afrikansk svinepest vil bestemme prisudviklingen

Med udsigt til fald i EUs slagtninger af svin i 2019 er basis lagt for en stigende notering for svin i 2019. Men i sidste ende vil det formentlig blive udviklingen i afrikansk svinepest, der i høj grad vil bestemme svineprisen i den kommende tid. I første omgang gælder det om at undgå, sygdommen kommer til Danmark.

Kinesiske problemer med afrikansk svinepest

Som bekendt har Kina kæmpet med afrikansk svinepest siden begyndelsen af august måned. Spredningen er tilsyneladende indtil videre ude af kontrol. Fortsætter spredningen ukontrollabelt, kan det i sidste ende betyde en stærkt stigende kinesisk import af grisekød fremadrettet. Allerede i de seneste uger melder slagterierne herhjemme om en øget efterspørgsel fra Kina.

Så med udsigt til øget efterspørgsel fra Kina og ikrafttræden af en ny frihandelsaftale mellem EU og Japan ser det ud til, at eksporten af grisekød ud af EU kan øges i 2019. Men det kræver, at afrikansk svinepest er under kontrol i EU.

Nu også afrikansk svinepest i Belgien

I forrige uge kom så nyheden om, at der nu var fundet afrikansk svinepest i vildsvin i Belgien. Fundet er gjort i det sydøstlige Belgien i et område, der grænser op til Frankrig og Luxembourg.

Som forventet har en række asiatiske lande herunder Kina, Japan, Sydkorea og Filippinerne meddelt, at de indtil videre stopper for import af grisekød fra Belgien.

Spreder smitten sig yderligere til en række af de store eksportørlande i EU, vil det betyde, at mindre grisekød kan blive eksporteret ud af EU. Dette vil – alt andet lige - øge udbuddet af grisekød på EU-markedet med lavere priser til følge.

Men de EU-lande, der er fri for afrikansk svinepest, vil dog i høj grad kunne drage fordel af forventede bedre priser ved eksport ud af EU.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle