Udsigt til kamp om penge til efterafgrøder

De målrettede efterafgrøder er blevet mere målrettede, og derfor kan man nøjes med 114.000 hektar i år mod 140.000 hektar sidste år.

Hvis man gerne vil dyrke målrettede efterafgrøder for 700 kr. pr. hektar, er det en god idé at søge snarest. Ansøgningsrunden startede torsdag morgen kl. 7, og meget tyder på, der bliver rift om de 80 mio. kr., der er afsat til formålet.

Ifølge Landbrugsstyrelsen skal der bruges færre hektar end sidste år, hvor der var så godt som udsolgt af de 140.000 hektar. I år, hvor ansøgningssystemet er forbedret, bliver der brug for færre hektar, nemlig 114.000 for at nå målene.

Kun landmænd, der har jord i områder med behov for målrettede efterafgrøder, kan søge. I år er Landbrugsstyrelsens it-system forbedret, så et område (ID15) lukker for ansøgninger, når indsatsbehovet i området er nået. På den måde undgår man, at der bliver søgt tilskud til flere hektar efterafgrøder i et område, end der reelt er behov for. Det betyder, at landmænd, der gerne vil have frivillige, målrettede efterafgrøder med tilskud, skal være endnu hurtigere til at få søgt, da tildeling sker efter ’først til mølle’ princippet.

Søg hurtigt

Lars Hvidtfeldt, viceformand for Landbrug & Fødevarer, glæder sig over, at ansøgningssystemet er forbedret. Han opfordrer landmænd, for hvem efterafgrøderne giver mening, til at få søgt.

»Det skulle gerne blive lige så stor en succes som sidst, så vi får vist politikere og opponenter, at vi kan håndtere det og tage ansvar for efterafgrøder. Det er et vigtigt bidrag til Landbrugspakken, som vi bakker op om«, siger han.

Han har selv gode erfaringer med at dyrke frivillige, målrettede efterafgrøder på sin bedrift.

»Jeg vil anbefale, at man søger om tilskud til efterafgrøder hurtigt, hvis man vil være sikker på at få tilskuddet, fordi arealet er mindre i år«, siger han.

Skulle der mod forventning ikke blive ’udsolgt’ af de frivillige målrettede efterafgrøder, vil Miljø- og Fødevareministeriet lave obligatoriske krav uden kompensation.

Nu åbner ansøgning om minivådområder

Samtidig med ansøgningsrunden for efterafgrøder starter også ansøgningsrunden for minivådområder, der også er et vigtigt bidrag fra landbruget til Landbrugspakken, påpeger Lars Hvidtfeldt.

»Vores oplandskonsulenter har været i dialog med landmænd, og vi håber, at de, der ligger der, hvor det giver mening, kommer i gang. Vi kan kun være interesserede i, at det bliver en succes«, siger han.

Han anbefaler, at landmænd i områder, hvor der kan udlægges minivådområder, tager en snak med en oplandskonsulent, hvis de ikke allerede har gjort det. Han fornemmer dog, det tegner til en succes.

»Det, jeg hører, er, at de har talt med mange landmænd, som er interesseret i de ordninger«, siger han.

Faktaboks

Ansøgning om efterafgrøder i to runder

  • Første runde åbner 1. februar, hvor det er muligt at søge tilskud i områder, der har et indsatsbehov i forhold til grundvand, eller et indsatsbehov i forhold til kystvand og lav retention.
  • Anden runde åbner 1. marts, hvor det også er muligt at søge tilskud i områder, der har et indsatsbehov til kystvand og høj retention.
  • På internet markkort (IMK) kan man se, om man kan søge efterafgrøder på sine arealer.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle