Udvider arealet med heste-bønner fra 29 til 45 hektar

Økonomisk kan det ikke betale sig for Torben Lei at dyrke vårhestebønner. Men afgrøden har andre fordele.

»Jeg er overbevist om, at vi på sigt får lov at dyrke hestebønner som MFO. Derfor har jeg dyrket hestebønner i år, og derfor øger jeg arealet til næste år.

Sådan siger Torben Lei, som driver landbrug med 490 hektar, 32.000 smågrise og 22.000 slagtesvin nær Sønderborg. Gennem en årrække har der været korn og raps på den gode sønderjyske muldjord. Men for at få erfaring med at dyrke vårhestebønner såede han i foråret 28 hektar, som han begyndte at fodre smågrisene med for knap fire uger siden.

Kan ikke konkurrere med korn

»Med et udbytte på 59 hkg kan hestebønnerne ikke hamle op med en god kornafgrøde. Men den er god i sædskiftet, og så har jeg det godt med selv at dyrke en del af det protein, jeg skal bruge hos svinene,« siger Torben Lei.

Blandt de erfaringer, han har gjort sig i år, er, at hestebønnerne skal sås første gang, jorden er tjenlig, og at der ikke skal etableres mere end cirka 40 planter pr. kvadratmeter.

Det fortæller han mere uddybende om på Plantekongres 2015, hvor han også fortæller om de udfordringer, der har været i forhold til at få bønnerne fra marken ind til fodertrugene hos svinene. For selvom hestebønnerne blev høstet med et vandindhold på cirka 20 procent, så var de sværere at håndtere, end han havde regnet med. Både ved høst, hvor han måtte have rapsskærebordet på mejetærskeren, og i foderladen hvor elevatorer og snegle havde det svært med de store bønner.

Faktaboks

Plantekongres 2015

  • Torben Lei holder et af de 11 indlæg, som afvikles i Hal M i Messecenter Herning 20. januar, hvor man også kan krydre sin dag med et besøg på FarmerTech.
  • De resterende 88 indlæg afvikles i Herning Kongrescenter 20. og 21. januar.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle