Unge pelsavlere gav de garvede avlere baghjul

Dommernes prestigefyldte ærespræmie tilfaldt tre brødre.

Selvom en stor del af de danske minkavlere har rundet de 45-50 år og har været i branchen i mere end 20-25 år, så var det tre unge brødre på 21, 25 og 27 år, der løb med dommernes ærespræmie for de bedste skind på Landsudstillingen i Herning.

Thomas, Jakob og Morten Østergaards bundt med fem Palomino Velvet hanskind var så flot, at det fik dommernes ærespræmie i konkurrence med næsten 350 andre bundter med fem skind. De kan nu bryste sig af at have produceret verdens bedste minkskind.

Ydermere høstede brødrene førstepladser for deres store bundter med 25 Palomino-skind - både for hanner og tæver.

Hobby fra barnsben

Egentlig er de tre brødre henholdsvis elektriker, kandidat i biomedicin og maskiningeniør-studerende, men de er vokset op på en minkfarm og har haft pelsavl som hobby siden de var små.

Det er især arbejdet med avl og sortering og konkurrencerne, der fascinerer dem - noget, de med stor sandsynlighed har arvet efter deres far, Hans Østergaard, der er minkavler i Sunds og i mange år er gået op avl og har vundet en række præmier på både små og store skindudstillinger.

To af brødrene er nu flyttet hjemmefra, men ingen af dem har kunnet slippe pelsavlen.

"Mens vi har læst, har vi betalt for at få passet minkene. Jeg bor hjemme og er derfor den, der ser mest til minkene. Mine brødre bor i Aarhus, men de kommer ofte hjem og er altid med, når vi skal pelse, sortere skind og vælge avlsdyrene ud," forklarer Thomas.

Gældfri studier

De fem vinderskind vurderes til at kunne indbringe mellem 1.250 og 1.300 kr. pr. stk. Det skal sammenlignes med en gennemsnitlig dansk skindpris på 517 kr. på den seneste pelsauktion, og pelsavlen har faktisk været så indbringende for brødrene, at de alle er kommet gennem studierne uden at stifte gæld.

Det får dem dog ikke umiddelbart til at satse på et liv som fuldtids minkavlere:

"Det er klart, at vi synes, at minkavl er rigtig spændende, men hidtil har vi valgt at gå i nogle andre retninger og uddanne os inden for noget andet," siger Thomas Østergaard.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle