Urimelig særstatus gør jagten på arbejdskraft endnu sværere

Der findes heldigvis tusindvis af dygtige medarbejdere fra ind- og udland i dansk landbrug. Men at finde tilstrækkelig arbejdskraft er en stor udfordring for mange landmænd.

Mange, der ellers gerne af forskellige årsager vil have danske medarbejdere må opgive og forsøge at finde udenlandske alternativer, med de sproglige og kulturelle udfordringer som det nu kan give. Men også det kan være vanskeligt.

Derfor er det også så meget mere beklageligt, at vores erhverv er udstyret med strammere regler end andre, når det gælder at have udenlandske praktikanter.

Obligatorisk sprogtest, skærpet maksimal aldersgrænse, krav om at man fortsat er under uddannelse, og maksimalt 12 måneders praktikforløb er særregler, som vi igen er underlagt, efter at den nye regering lynhurtigt rullede de fornuftige lempelser tilbage, som lige var blevet indført.

Det er beklageligt og svært at forstå. Argumentet om, at det er for at modvirke social dumping, holder i hvert fald ikke.

Tværtimod får udenlandske landbrugspraktikanter i Danmark den samme oplevelse, som danske unge får, når de tager på praktikophold i udlandet. De får nyttige erfaringer, som kan bruges videre i arbejdslivet, oplever normerne på en arbejdsplads i et fremmed land, og får en oplevelse for livet. Jeg håber, at regeringen vil genoverveje rimeligheden i at gøre en vanskelig situation sværere ved at give landbruget en særlig negativ særstatus

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle