Værnemidler skal være lette at få af og på

Teknikrådgiver Hans Thostrup mener, at der stadig er plads til forbedringer, når det gælder sikkerheden ved sprøjtearbejdet.

Selvom der har været meget fokus på sikkerheden og personlige værnemidler ved sprøjtearbejdet, så er der ifølge teknikrådgiver Hans Thostrup stadig plads til forbedringer på mange ejendomme.

»Risikoen for at komme i kontakt med planteværnsmidler er klart størst ved påfyldning. Især hænderne er udsatte,« siger teknikrådgiveren.

Han understreger, at ansvaret for brugen af personlige værnemidler ligger hos landmanden. Det er derfor vigtigt, at landmanden har faste procedurer i forbindelse med sprøjtearbejdet, og at udstyret er let at få af og på. Samtidig er det vigtigt, at planteværnsmidlerne ikke kan trænge gennem handsker, støvler eller forklæde. Her kunne man forestille sig, at prisen er afgørende. Men der er faktisk eksempler på, at dyrt udstyr ikke nødvendigvis er bedst til netop sprøjtearbejdet.

Brug engangshandsker

Hans Thostrup peger på fire forhold, som især er vigtige under påfyldning af planteværnsmidler: At man bruger engangshandsker, støvler, forklæde og ansigtsskærm.

Derudover kan det til visse opgaver være nødvendigt at bruge åndedrætsværn. I disse tilfælde er det vigtigt at have styr på, om man skal bruge halvmaske, helmaske eller luftforsynet åndedrætsværn.

»I 90 procent af de tilfælde, hvor landmanden kommer i kontakt med planteværnsmidler, sker det under påfyldning. Og ved påfyldning er det i cirka 70 procent af tilfældene, fordi man får det på hænderne,« siger Hans Thostrup.

Han tilføjer, at kontakt med midlerne kan skyldes, at man sjusker med brug af værnemidler - for eksempel ved at få midlerne ind i handskerne. Men at det også kan være, fordi midlerne trænger gennem handskerne, støvlerne eller de øvrige værn, man bruger.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle