"Vi er inficeret med et ko-gen"

I/S'et har succes fordi de er bundet sammen af fælles interesser og ikke familieskab.

"Vi accepterer ikke at ydelsen er lavere end hos de konventionelle."

Det er Asmus Asmussen, der lægger ud med sit bud på, hvorfor bedriften år efter år kommer ud med flotte økonomiske resultater baseret på flotte produktionsresultater.

At nå mere end 10.000 kg EKM pr. årsko er noget usædvanligt for økologer.

Han er ikke bleg for at indrømme, at han er inficeret med et ko-gen. Et gen, der sikrer den dybeste interesse for de 175 køer, han passer sammen med sin makker Bo Kaczmarek og Bos far Peter Kaczmarek, som de har ansat.

"Da Asmus var seks år, kendte han afstamningen på alle køerne derhjemme - og hos naboerne," siger Peter Kaczmarek, der dengang hørte til naboerne.

Den interesse er i dag med til at sikre gode resultater.

"Man kan også se på dyrene, at de interesserer sig for avl," indskyder kvægrådgiver Anna Mette Ugelvig, Syddansk Kvæg.

Vigtigt overblik

Bo Kaczmarek mener også, det betyder noget for de gode resultater, at de er godt med mandskabsmæssigt. Tre mand plus nogle skoledrenge til 175 køer og 270 hektar finder man ikke på alle bedrifter af tilsvarende størrelse.

"Det er med til, at vi hele tiden kan gøre tingene til tiden. Nogle skærer en mand væk, hver gang, der er økonomiske problemer. Det kan nemt betyde, at man kører træt og ikke får tingene gjort, og det kan koste penge," siger han.

Han mener også, det er et plus for bedriften, at de er tre høvdinge. For selv om Peter Kaczmarek understreger, at det er Bo og Asmus, der bestemmer efter at Bo og Peter Kaczmarek generationsskiftede for et par år siden, deltager han i de faglige diskussioner om, hvordan tingene skal gøres.

Samme interesse

Netop det, at de har samme interesse og hinanden at diskutere med og går kritisk til værks, fremhæver planteavlskonsulent Birgitte Popp Andersen, LandboSyd som et plus.

"Når vi har lavet en markplan sammen, går de hjem og diskuterer den, og så laver de den om. De tænker hele tiden over, hvordan ting kan gøres bedre," siger hun.

Da det blev indført, at de skulle have tvungen sundhedsrådgivning, tænkte de også, at så ville de have noget for den ekstra omkostning i form af sundhed som i sidste ende resulterer i ekstra indtægter. Dermed blev det et positivt tiltag.

Lav medicinregning

De gør allerede meget. Halm i sengene modvirker hasetrykninger, dyrene får masser af letfordøjeligt grovfoder, som modvirker livsstilssygdomme, de er også godt med på græsningstid og en lang række andre tiltag. De har også lav forekomst af yverbetændelse.

"Det skal bekæmpes i malkegraven med ordentlig malkning," forklarer Bo Kaczmarek.

Dermed sparer de penge til medicin og mister ikke produktion.

Samarbejdet med dyrlægen er i top. Bo Kaczmarek kan godt finde på at sms'e til dyrlægen kl. 23 om, at nu går det bedre, og dyrlægen svarer med det samme. Teamet formår nemlig i den grad at engagere deres rådgivere og andre samarbejdspartnere.

"Vi kan jo ikke galoppere hele tiden, men deres entusiasme ansporer os til at være i ekstra omdrejninger og lægge dem øverst i skuffen," siger Anna Mette Ugelvig.

Og maskinstationen holder uden for døren kort tid efter at de ringer, hvis der er brug for det.

"Når man skal lave grovfoder af høj kvalitet er det vigtigt, at man ikke skal vente 14 dage på at de kommer og snitter," siger Peter Kazcamarek.

Optimerer foder

Fodring er et af de allervigtigste områder, når man skal holde omkostningerne i bund og ydelsen i top. Og hvis ikke maskinstationen rykker ud, når der er brug for det, kan man ikke opnå den rette fordøjelighed. I deres bedste kløvergræsensilage er der 1,1 kg tørstof pr. FE, og det er godt. Så er der plads til at få flere FE indenbords med grovfoder, og de kan nøjes med at give køerne 1,1 kg kraftfoder om dagen.

"Vi køber ikke vores mælkeydelse," understreger Bo Kaczmarek.

Derimod optimerer de, når de blander i fodervognen.

"Vi har gang i fire forskellige stakke på en gang, for at det kan få den rigtige sammensætning," siger Asmus Asmussen.

De har en stor andel af køvergræs for at spare indkøbt protein.

Altid plads til forbedring

I dag er der 175 køer på bedriften, og da der for nyligt var murere, undrede de sig over, at tre familier kan leve af det. Men det går jo fint.

Ifølge Bo Kaczmarek er det resultatet af en bevidst strategi. Den er de enige om, og det var de også, da han indtrådte i I/S'et for et par år siden.

"Vi har ikke planer om at udvide," siger han.

"175 køer kan godt dække mit behov," tilføjer Asmus Asmussen og forklarer, at det ikke skal være større end at han selv skal ud og arbejde med køerne.

"Det er ikke alle, der udvider, som har succes," indskyder Peter Kaczmarek.

De har altså ikke ambitioner om udvidelse, men de har stadig ambitioner.

"Der er altid plads til forbedringer," lyder deres mantra.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle