"Vi havde for mange døde søer"

Et landmandspar har udviklet et staldanlæg med løsninger, der aldrig er set tidligere, og hvor dyrevelfærd og arbejdsmiljø er i centrum. Forleden fik parret Fødevare-ministerens Initiativpris 2006.

Ægteparret Jesper og Randi Adler fik forleden med Fødevareminister Hans Chr. Schmidts Initiativpris 2006, der udover et diplom - består af hæder og æren over at vinde.

Prisen fik de for at etablere en økologisk svineproduktion i storskala i 2005 "hvor der var langt mindre gunstige vilkår for afsætningen af økologiske varer, end der er i dag," som Hans Chr. Schmidt sagde ved overrækkelsen.

Randi og Jesper er begge midt i 40'erne og bor i Nykøbing Sjælland. De valgte for to år siden at omlægge produktionen fra traditionelt landbrug til økologi.

15 mio. kr. er skudt ind i projektet, der blandt andet består af nye staldbygninger, hvor der er tænkt på nye løsninger i hele produktionsanlægget ned til mindste detalje.

Familien Adler forventer en årsproduktion på knap 5.000 økologiske svin, der skal afsættes gennem .

Træt af døde dyr

Drømmen om at etablere en økologisk storproduktion går tilbage til sommeren 2005, hvor parret fik mulighed for at købe en naboejendom. Forinden havde de længe været trætte af at producere svin på den traditionelle måde og følte, at hjertet begyndte at banke for økologien.

"Vi har været traditionelle svineproducenter siden 1980'erne, men vi havde for mange døde søer og følte i det hele taget, at nu var den rationelle tankegang nået for langt, så vi tænkte: Hvorfor ikke lave en ny type kvalitetsgris?" fortæller Jesper Adler.

En af ambitionerne med det nye projekt var, at arbejdsmiljø og dyrevelfærd skulle gå hånd i hånd.

Derfor rejste Jesper og Randi Adler rundt i ind- og udland for at finde inspiration og gode ideer fra andre kolleger og indgik i et tæt samarbejde med blandt andre LandboNord og Dansk Landbrugsrådgivning.

Et af resultaterne af samarbejdet har været udviklingen af et staldanlæg med en række teknologiske løsninger, der sætter dyrevelfærd og et godt arbejdsmiljø i centrum. Blandt andet er staldanlægget, der samlet består af to åbne bygninger på 30 x 140 m, forbundet med et fælles udeareal, så grisene kan færdes frit både ude og inde året rundt. Der er etableret varme i anlæggets underlag for at øge grisenes komfort i kolde perioder og med en 80 cm. lyskip i hele bygningen sikres dyrene en naturlig lyspåvirkning.

Danske slagterier svigter

Til maj står alle bygningerne, der er holdt i naturfarver og valgt ud fra æstetiske og miljømæssige hensyn, helt færdige. Det er også på det tidspunkt, de første grise leveres til slagteriet.

Selvom fremtiden for projektet ser lovende ud, og parret modtager masser af rygklap og positive tilkendegivelser, er der stadig en blomst i vasen, der mangler, som Jesper Adler udtrykker det.

"Vi modtog masser af blomster efter prisoverrækkelsen fra Fødevareministeren, Forbrugerrådet, Verdensnaturfonden og mange andre, men jeg manglede blomsterne fra Danske Slagterier. Jeg oplever, at de kun gider satse på økologi, når medierne er på, men når kameraet er slukket, lukker de pengekassen i, så der er desværre ikke meget hjælp og viden at hente hos dem. Men når alt kommer til alt handler ikke det ikke om deres vilje, men om din egen", understreger han.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle