Vi skal længere i kampen for arbejdskraft

Virksomheder og landmænd må ikke miste momentum på grund af arbejdskraftmangel. For L&F er det afgørende at sikre landmænd og fødevarevirksomheder mulighed for at rekruttere de nødvendige medarbejdere.

Desværre var regeringens og en række partiers aftale om arbejdskraft en pose blandede bolsjer. Aftalerne øger arbejdsudbuddet. Men spørgsmålet er, om det er nok. Vi tvivler.

Der er gode takter i at hæve beskæftigelsesfradraget samt styrke forskning, udvikling og grønne uddannelser. Men disse elementer skal delvist finansieres ved sanering af erhvervsstøtteordninger for 3,5 mia. kr. Hvorfor skal erhvervslivet finansiere uddannelses- og forskningsindsatsen?

Samtidig er det meget skuffende, at regeringen ikke kunne skabe politisk flertal for aftalen om international arbejdskraft inklusive længere opholdstilladelser til fodermestre og driftsledere og en nedsat beløbsgrænse. Regeringen håber, at der er et flertal i Folketinget, når forslaget bliver stillet. Det er langt fra sikkert, og det er en meget usædvanlig situation. Tilmed bringer den usikre aftale, som foreløbig er indgået, os ikke længere end til at kompensere for tab af arbejdsstyrke ved “Arnes ret til tidlig pension”. Derfor er blå bloks arbejdskraftforslag fra denne uge da også en god vej frem. Vi opfordrer stærkt partierne til at finde fornuftige og varige løsninger.

Udover den nylige politiske aftale indgik L&F, GLS-A, 3F og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye i oktober sidste år en aftale om at forlænge den maksimale praktikperiode til 18 måneder. Herefter gik lovarbejdet tilsyneladende i stå, men efter fornyet pres fra os melder ministeren, at hvis der er flertal i Folketinget, kan ændringen snart gå igennem. Vi fortsætter presset.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle