Vi venter på grill vejr

Skal noteringen for svin op, kræver det formentlig noget stabilt grill-vejr over store dele af Europa

Af Karsten Flemin, markedsanalytiker i Landbrug & Fødevarer

Der er tilsyneladende et relativt stort udbud af grisekød på EU markedet i disse uger.

Det rigelige udbud hænger sammen med, at vi nu er i en periode med EU-slagtninger af svin lidt over året før. Dette kommer, efter vi i store dele af det seneste år har oplevet slagtninger under året før. Samtidig meldes der fra slagterierne om en behersket eksport af grisekød ud af EU i den seneste tid.

Samlet betyder dette, at der i disse uger er mere end nok grisekød på det europæiske marked til at dække efterspørgslen. Den nuværende balance mellem udbud og efterspørgsel tyder således mere på en notering, der er på vej ned end op i disse uger. Skal noteringen stige den kommende tid, kræver det noget stabilt grill-vejr over Nord- og Centraleuropa. Kun derved kan vi få mere gang i efterspørgslen. Varmt vejr vil også sænke svinenes tilvækst i stalden. Det vil betyde, at færre svin bliver klar til slagtning, og dermed sænkes også udbuddet af grisekød ved varmt vejr.

Som de siger på tysk: ”Wenn der grill ist heiss – Stiegt der Schweine Preis”. Men det er i de næste to måneder, vi for alvor har brug for grillvejret til at hæve efterspørgslen, mens vi stadig har de lyse aftener, og inden folk tager udenlands på ferie.

Prispres på eksportmarkeder

Når det tilsyneladende går lidt langsomt med eksporten af grisekød ud af EU for tiden, skyldes det et prispres på eksportmarkederne.

I Kina meldes om svinepriser, der indtil nu i år er er faldet 30 pct. Den kinesiske produktion af grisekød er nu i stigning efter at være faldet i de foregående år. Den øgede kinesiske importtold på amerikansk grisekød kan muligvis støtte EU-eksporten til Kina noget i den kommende tid. Men på øvrige eksportmarkeder skal EU-kødet konkurrere med prisbilligt grisekød fra USA, Canada og Brasilien.

For tre måneder siden lå amerikanske og europæiske svinepriser stort set på niveau med hinanden. I dag ligger de amerikanske svinepriser mere end 3 kroner lavere end europæiske. Og også i de øvrige store eksportørlande i verden Canada og Brasilien rapporteres der om ganske lave svinepriser.

Stigning i produktionen af grisekød i verden

At der i 2018 er udsigt til en stigning i produktionen af grisekød i verden, bekræftes af nye offentliggjorte prognoser fra det amerikanske landbrugsministerium USDA over produktionen af grisekød for de vigtigste svineproducerende lande i verden.

Samlet for de udvalgte lande i verden forventer USDA en stigning i produktionen af grisekød i 2018 på 2 pct. Tilbage i oktober var USDAs forventninger et samlet plus på 1 pct.

For Kina, der er verdens største producent og importør af grisekød, forventer USDA fortsat en stigning i produktionen i 2018 på 2 pct.

For EU forventes nu en stigning på 2 pct. i 2018, hvor USDA tilbage i oktober forventede et mindre fald i EU-produktionen.

For USA forventes en stigning i produktionen af grisekød i 2018 på hele 5 pct. Dette er en stigning fra forventet +4 pct. tilbage i oktober.

For Canada forventes fortsat en mere beskeden stigning i produktionen på 2 pct.

For Rusland, hvor produktionen af grisekød er steget kraftigt gennem en årrække, er forventningen til produktionen i 2018 hævet fra +1 pct. til nu + 3 pct.

Kun for Brasilien forventer USDA et beskedent fald i produktionen for 2018 på 1 pct.

Afrikansk svinepest

Noget, der kan kuldkaste alle prisprognoser, er, hvis afrikansk svinepest rammer et af de store eksportørlande i EU.

Udviklingen i afrikansk svinepest er foruroligende. I sidste uge blev det Ungarns tur til at melde om et udbrud af afrikansk svinepest blandt vildsvin. Som den mest sandsynlige årsag til udbruddet angives ulovligt indførte fødevarer, der er smidt og blevet spist af vildsvin. Dette nye tilfælde i Ungarn understreger vigtigheden af, at vi herhjemme fortsætter implementeringen af initiativer, der skal forhindre, at smitten kommer til Danmark.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle