Vildt fald i Kina: Håb om højere minkpris

Produktionen i Kina er faldet med 66 procent på blot to år.

Kinas kæmpe produktion af minkskind er styrtdykket de seneste år. Fra 2014 til 2016 faldt produktionen fra 79 til 26 mio. skind om året.

Det fremgår af en rapport, som er udarbejdet af China Leather Industry Association for den kinesiske pelsavlerforening China Fur Breeders Commission.

Og den udvikling er vand på de danske minkavleres mølle.

»Det er rigtig godt nyt for danske minkavlere. Overproduktionen i Kina er væsentligt reduceret. Det giver håb om en ny prisstigning på minkskind«, siger seniorrådgiver Henning Otte Hansen, Københavns Universitet.

Sidste år steg prisen på danske minkskind med 25 kr. pr. skind - fra 234 til 259 kr. - i gennemsnit. Og på den første auktion hos Kopenhagen Fur i år steg prisen med yderligere 11 kr. i forhold til den sammenlignelige auktion sidste år.

Hidtil ukendt i Kina

Hidtil har viden om produktionen i Kina været både mangelfuld og upræcis.

»Reelt har størrelsen af den kinesiske minkproduktion været relativt ukendt. Vi ved, at produktionen steg kraftigt, da priserne på minkskind steg frem til 2013. Der har også været forventninger om en efterfølgende nedgang, men indtil nu har vi ikke haft nogen troværdig opgørelse af den kinesiske produktionens størrelse«, siger Henning Otte Hansen.

Gjort op i procent viser rapporten, at faldet i Kinas minkproduktion har været på ikke mindre end 67 procent, siden skindprisen toppede i 2013. Det fald kan Kopenhagen Furs bestyrelsesformand Tage Pedersen nikke genkendende til.

»Jeg tror, at kineserne vurderer deres samlede produktion lidt for højt. Men ud fra vores kilder i Kina vurderer vi, at et fald i størrelsesorden to tredjedele fra 2014 til 2016 nok skal passe. Og hvis vi ser på den kinesiske produktion i 2017, så er det vores vurdering, at den nu er nede på 20 mio. minkskind«, siger Tage Pedersen.

»Det vigtige er, at udbuddet af skind på verdensmarkedet fortsat er faldende. Det betyder, at vi er på vej mod en ligevægt i udbud og efterspørgsel, som giver et begrundet håb om yderligere prisstigning på minkskind«, siger Tage Pedersen og tilføjer, at forbruget af pels aldrig har været større, end det er nu.

Stabilt i Danmark

Den danske produktion af minkskind har de seneste fem år ligget stabilt mellem 17 og 18 mio. skind, mens den kinesiske produktion stiger og falder, i takt ned at prisen på skindene stiger og falder.

»Når den kinesiske produktion varierer meget, er der flere forklaringer. Det er meget hurtigere at øge produktionen i Kina, hvor bygge- og miljøgodkendelser gives hurtigere. De danske avlere har også forholdsvis mere kapital bundet i anlæg, der ikke uden videre kan bruges til andre formål, når minkprisen falder«, siger Henning Otte Hansen.

Tage Pedersen peger desuden på, at kineserne er mere risikovillige end danske landmænd.

»Samtidig er der ikke skat på landbrugsproduktion i Kina, Det betyder, at det går langt hurtigere at betale af på gælden, og at kineserne dermed har lettere ved at trække sig hurtigt ud igen«, siger Tage Pedersen.

Faktaboks

Prisen på minkskind

Danske skind, kr. pr. stk.

  • 2012: 503
  • 2013: 612
  • 2014: 324
  • 2015: 387
  • 2016: 234
  • 2017: 259

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle