Biogas mindsker kødets klimaaftryk

Af Bruno Sander Nielsen, faglig direktør i Biogasbranchen

I forbindelse med omtalen af klimaneutralt kød den 24. august har LandbrugsAvisen interviewet CSR-chef Thomas Roland fra Coop. I interviewet er der nogle formuleringer, som skaber uklarhed om, hvorvidt biogas er et effektivt værktøj til at reducere kødets klimaaftryk.

Fakta i sagen er, at når gyllen fra grisen afgasses i et biogasanlæg, så reduceres gyllens udslip af drivhusgassen metan med op til 70 procent. Det er en meget markant reduktion, som sker hos den landmand, der låner sin gylle ud til et biogasanlæg eller har investeret i sit eget. Det er lige præcis de landmænd, som Roland gerne vil ”anerkende for at gøre noget ekstra og tænker over, hvordan man kan drive virksomhed med minimalt aftryk”.

Samtidig er der mulighed for at bruge biogassen som procesenergi på slagteriet eller mejeriet. Det kunne også være som brændstof i deres køretøjer – eller i Coop’s – hvis ikke det var fordi de nuværende afgifter på biogas og biogaskøretøjer er højere end på diesel og dieseldrevne køretøjer.

Der er derfor ikke tvivl om, at biogas leverer særdeles markante bidrag til at gøre kødproduktionen mere klimavenlig.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle