Blandede reaktioner fra grønne organisationer på regeringsgrundlaget

Danmarks Naturfredningsforening mener den ny regering peger i en god retning, mens der er 'klokkeklar skuffelse' over manglen på øgede klimamål hos Greenpeace og Klimabevægelsen mener, at den nye regering ikke er gearet til den grønne omstilling.

Den samlede grønne politik i det nye regeringsgrundlag peger i den rigtig retning, mener Danmarks Naturfredningsforening, som alligevel efterlyser højere ambitioner og flere konkrete virkemidler. Og så ærgrer foreningen sig over, at den nye regering ikke leverer på løftet om en bedre beskyttelse af drikkevandet.

Det skriver foreningen i en pressemeddelelse. 

- Jeg havde ligesom de øvrige grønne organisationer meget store forventninger til den regering, der skulle dannes her efter valget. Og selvom regeringsgrundlaget rummer gode og positive elementer, havde jeg gerne set et højere ambitionsniveau.

- Alligevel tillader jeg mig at glæde mig over, at regeringens grønne politik overordnet set peger i den rigtige retning. Med et vigtigt fokus på implementering af klimapolitikken, en styrket økosystembaseret havplan og en ny lov for naturen, siger Maria Reumert Gjerding.

Dermed hører Danmarks Naturfredningsforening til i den mere positive ende blandt grønne organisationer og hos Greenpeace påpeger man flere problemer. 

- En regering skal selvfølgelig måles på dens handlinger og ikke dens ord, men med det vi kan læse i regeringsgrundlaget, så kommer Danmark som land ikke til at opfylde Parisaftalens 1,5-gradersmål. Det er enormt skuffende og dybt bekymrende. Den nye regering og Folketinget skal meget hurtigt finde yderligere reduktioner, siger Mads Flarup Christensen, generalsekretær i Greenpeace.

- Det, klimakrisen skriger allermest på fra Danmark, er en akutpakke, der leverer drastiske reduktioner her og nu. De kommende år er de afgørende for klimaet. Her leverer regeringsgrundlaget desværre alt for lidt og indeholder for eksempel hverken et mål om massive reduktioner i landbruget inden 2025 eller et stop for salg af fossilbiler indenfor få år, slår han fast og fortsætter:

- Regeringsgrundlaget er blottet for erkendelse af, at en grundlæggende omstilling af landbruget til en markant mindre animalsk produktion er uomgængelig, hvis vi skal leve op til de nødvendige mål for klima og biodiversitet. I stedet får vi en visionsløs omgang gentagelser af, hvad der allerede står i landbrugsaftalen fra sidste år. At det konventionelle landbrugs interesser rækker dybt ind i regeringslokalerne, ser vi desværre endnu et tydeligt bevis på i dag.

- Det er en klokkeklar skuffelse, at de afgørende klimamål ikke hæves i regeringsgrundlaget. Uden et mål om minimum 54% reduktion i 2025, minimum 80% reduktion i 2030 og nettonul i 2040, kommer Danmark ikke til at yde sit fair bidrag til Parisaftalens mål om at begrænse de globale temperaturstigninger til 1,5 grader.” 

- Vi er opløftede over erkendelsen af, hvor store udfordringer det giver for Danmark, at udbygning af fjernvarme og vedvarende energi er gået for langsomt. Med etableringen af en national energikrisestab erkender den nye regering, at det udgør en krise for vores land og derfor skal håndteres som sådan, slutter Mads Flarup.

Ikke gearet til grøn omstilling

Ifølge foreningen Klimabevægelsen i Danmark mangler regeringsgrundlaget både hurtige, konkrete og ambitiøse klimatiltag.

- Med dette regeringsgrundlag tegner det til at blive nogle svære år for den grønne omstilling af Danmark. Regeringsgrundlaget mangler en resolut plan for den danske grønne omstilling, og timingen kunne ikke være værre. I klimakrisen handler alt om tid, og politikerne har kun få år tilbage til at træffe de beslutninger, der skal afgøre om samfundet når den grønne omstilling. Skal vi imødegå de overhængende trusler, der ligger indlejret i klimakrisen, skal regeringen derfor kunne fremlægge langt mere vidtgående planer, for hvordan man vil omstille alle sektorer i samfundet på ganske få år. Det formår regeringsgrundlaget ikke at gøre, siger Caroline Bessermann, politisk rådgiver i foreningen Klimabevægelsen i Danmark i en meddelelse.

- Klimarådet slog i sidste uge fast, at vi med de nuværende danske klimamål er på vej mod en opvarmning over 1,5 grader. For en regering, der bryster sig af krisehåndtering og stabilitet, er det uforståeligt, at man ikke reagerer på sådan en nyhed. Det vigtigste for de danske klimamål er, at de ikke overskrider 1,5 gradersmålet, og den opgave magter regeringen ikke at løfte. Det er uforsvarlig klimapolitik, siger Caroline Bessermann.

 

 

Emneord

politik

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle