Britisk EU-exit kan blive katastrofe for farmere

Britiske landmænd er delte i spørgsmålet om EU.

De britiske landmænds paraplyorganisation National Farmers Union advarer om, at en britisk exit fra EU kan blive en katastrofe for landmændene.

NFU har endnu ikke taget offentligt stilling for eller imod EU, men ventes at annoncere sin officielle holdning inden for de næste tre måneder.

Ifølge NFUs præsident Meurig Raymond er organisationens 48.000 medlemmer temmelig delte i spørgsmålet om ja eller nej til fortsat medlemsskab af EU.

Svaret afhænger i høj grad af, hvilke vilkår de britiske landmænd vil få uden for EU, for eksempel med hensyn til adgang til EUs indre marked og hvor meget støtte, de britiske landmænd i givet fald vil få.

Ifølge Raymond er det uansvarligt af regeringen ikke at have en plan på plads, hvis Storbritannien forlader EU.

NFU tror på konkurrence, markedsorientering og lige vilkår, men det vil være katastrofalt, hvis de britiske landmænd bliver nægtet støtte uden for EU, mens landmænd inden for EU fortsætter med at få støtte, mener Raymond.

»Hvis denne støtte bliver nægtet til britiske landbrug, kan det få katastrofale konsekvenser for landmændene og for landbrugets konkurrenceevne,« har Raymond sagt på et møde arrangeret af britiske landbrugsjournalister.

Ex-landbrugsminister: UK skal ud af EU

På samme møde argumenterede tidligere landbrugsminister Owen Paterson for, at Storbritannien skal forlade EU.

Han mener, der er tale om en skræmmekampagne, og at EU med et handelsoverskud på 700 mia. kr. i forhold til Storbritannien fortsat ønsker at samarbejde med landet.

Han afviser også, at regeringen straks vil reducere subsidierne, hvis Storbritannien forlader EU, fordi det ville være idiotisk. Samtidig mener han dog, at landmændene skal være parate til at se de britiske skatteydere i øjnene og forklare, hvad de får for deres penge.

Alvorlige konsekvenser

Den tilsvarende organisation for landmænd i Wales, Farmers Union of Wales, har allerede taget stilling i spørgsmålet for eller imod EU. FUW mener, at et nej vil have alvorlige økonomiske konsekvenser for både Wales og Storbritannien. Formanden er meget bekymret for, hvad et nej vil betyde, selv om han deler landmændenes frustration over EUs mange fejl og mangler.

Danmark eksporterer landbrugsvarer for ca. 12 mia. kr. til Storbritannien om året, hvoraf lidt over halvdelen er svinekød og mejeriprodukter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle