Bøder hvis du ikke beskytter data

Selvstændige, offentlige myndigheder og virksomheder med persondata skal gøre klar til nye EU-krav om persondata.

Computere, der står frit fremme på kontoret og støvede ringbind på hylderne.

Mange landmænd gemmer på ansættelseskontrakter og information om deres medarbejdere, men når EUs nye persondataforordning træder i kraft 25. maj næste år, kan selvstændige, organisationer og offentlige myndigheder få store bøder, hvis de sjusker med data. Helt op til 20 millioner euro i bødepenge.

Kort sagt betyder den nye persondataforordning, at virksomheder i højere grad skal ændre og sikre, hvordan de beskytter f.eks. medarbejdernes private adresse, kontrakter, telefonnummer, e-mail osv., og at kun få har adgang til personoplysningerne. Ellers kan uvedkommende måske let få adgang og udnytte de følsomme data.

»Hvis du ikke har styr på datasikkerheden, kan jeg få al information om dybt personlige data om dine ansatte. Det kan betyde, at medarbejdernes CPR-numre kan florere ude på nettet, som kan blive brugt til for eksempel identitetstyveri. Derfor er landmanden forpligtet til at passe på de data«, fortæller direktør for IT-leverandøren Jysk IT, Peter Tomsen.

Forholde sig nu

Det vil blive de danske myndigheder, der kan udstede bøderne. Det er ikke kun en millionregning, som man kan få i hovedet, hvis der ikke bliver levet op til kravene. Arbejdsgiverens omdømme kan i lige så høj grad være på spil, mener Koncern IT Chef, Landbrug & Fødevarer, Peter Enevoldsen.

»Der er ikke nogen arbejdsgiver, der har lyst til at blive hængt ud som en virksomhed, der ikke behandler sine persondata ordentligt. Dine kunder og medarbejdere skal have tillid til, at der bliver passet på deres persondata, og at de kun bliver anvendt til de formål, de er indhentet«, fortæller han.

Danmark har i forvejen en persondatalovgivning.

»En markant ændring fra den er, at virksomheder osv. altid skal kunne redegøre for, hvordan de indsamler og beskytter oplysningerne«, siger Peter Enevoldsen.

Begge har et indtryk af, at ikke særlig mange landmænd er klar over reglerne. Derfor er der god grund til at komme i sving nu.

»Det værste, du kan gøre, er, hvis du ikke gør noget, for så kan du blive taget med bukserne nede. Man skal ikke holde op med at gemme kontrakter om sine ansatte, men man skal begynde at forholde sig nu«, siger Peter Tomsen.

Faktaboks

Kom godt i gang med sikker persondata

  • Undersøg, om du har personfølsomme data stående et sted, som andre let kan få adgang til.
  • Sørg for, at så få som muligt kan gå ind og læse dem, og at de er sikret med f.eks. et kodeord. Det mindsker risikoen for, at de ryger i de forkerte hænder.
  • Et nyt krav fra EU er, at virksomheder skal dokumentere, hvordan de passer på oplysningerne. Skriv derfor (f.eks. i et Word-dokument), hvordan du gør.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle