Chicago-majsen bankede kornmarkedet i bund

Men majsmarkedet bør fortsat tillægges en risikopræmie. Amerikanske sojabønnelagre stabile trods udsigt til laveste arealer siden 2007.

Efter en stille start forud for mandagens USDA rapport, sluttede den anderledes turbulent med store bevægelser i kornmarkedet.

Umiddelbart efter rapporten stod sælgerne i kø, og majsen i Chicago ramte det største tilladte daglige fald og satte sig seks procent.

Det skriver Jyske Markets i tirsdagens afgrødekommentar. 

Markedet formåede ikke at rette sig resten af aftenen, og det store prisfald holdte således frem til luk. Den negative stemning er henover natten fortsat for majsen, og de nærmeste terminer handler her til formiddag yderligere små to procent lavere. Majsen var i høj grad retningsgivende for hveden der stort set fulgte trop og lukkede fem procent lavere i Chicago.

De store prisfald havde også indvirkning på kornnoteringerne i Europa, hvor møllehveden lukkede 1,5-
to procent lavere.

Rapport overraskede

USDA overraskede markedet med både flere tilsåede amerikanske majsarealer, samt ikke mindst en opjustering af udbytter.

Sidstnævnte opvejede produktionstabet på arealfronten, og dermed holder de amerikanske produktionsudsigter for majsen status quo i forhold til sidste måned, hvorimod, der var ventet et pænt fald.

Majsens store prisfald betyder at den bliver mere konkurrencedygtig til foderbrug og dette var en medvirkende faktor til at presse hveden lavere, selvom forsyningsbalancen for hveden isoleret set ikke
berettigede til de store prisfald.

Hveden blev lidt ’give and take’, med små tilpasninger i den ene og anden retning. Men generelt har en tør og varm forsommer sat sig i udbytterne i Europa og landene i det tidligere Sovjetunion.

De amerikanske udbytteestimater for majs synes en kende optimistisk når efterreaktionerne læses igennem. Der stilles spørgsmålstegn ved, hvor nøjagtige de amerikanske majsarealer er oven på rekordnedbør, der samtidig har efterladt mange afgrøder bag deres normale udviklingsstadier. Det gør
planterne mere sårbare over for tidlig frost, da høsten kan begynde senere end normalt. Men markedet handler alligevel herefter i mangel på bedre.

Majsen er nu tilbage på prisniveauet fra foråret, og bør finde support i niveauet omkring 3,80 dollar/bushel, da der fortsat bør tillægges risikopræmier situationen taget i betragtning. Samtidig begynder høstpresset at have toppet ud i hvede på den nordlige halvkugle, og Jyske Markets har svært ved at se hveden være en faktor, der kan trække majsen væsentligt lavere, før vi bliver klogere på den reelle tilstand i
majsen.

Relativt til produktionsestimaterne blandt de største hvedeeksportører, er hveden i nuværende prisleje ’fair’ prissat, og vi har svært ved at se december-terminen i møllehvede komme under 165 €/ton. Stemningen er
stadig lidt til den negative side og det kan give små prisfald på den korte bane, som bør udnyttes til at afdække forbruget. Sælgerne har haft gode muligheder for at afdække sig i løbet af foråret og forsommerens vejrmarked.

Jyske Markets ændrer deres salgsanbefaling i møllehvedehvede til afvent, da vi forventer at den sæsonmæssige bund er nærtforestående, med udsigt til en lille opadgående korrektion henover efteråret.

Det kinesiske landbrugsministerie har nedjusteret forventningerne til sojaimporten i 2018/19 fra 85 til 83,5 mio. tons, men også importen for indeværende 19/20 sæson blev nedjusteret til 84,9 mio. tons.

Der var dog ventet en nedjustering af importen for indeværende sæson ned mod 80 mio. tons som konsekvens af udbruddet af afrikansk svinepest, men de kinesiske myndigheder ser endnu ikke så sort på tilværelsen. Tallene gik også igen i mandagens WASDE.rapport hvor USDA ligeledes nedjusterede forventningerne til den kinesiske eksport til 85 mio. tons.

Forventningenre til den amerikanske sojaeksport led også en knæk, som konsekvens af, at der endnu ikke er nået til enighed om en handelsaftale. Selvom de amerikanske sojaarealer har kurs mod at blive de laveste siden 2007, så kommer det ikke for alvor til udtryk på slutlagrene, der er hæmmer af manglende efterspørgsel eksport, hvilket er bekymrende. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle