Dagbog fra Rumænien: Vores grise med hoste får eucalyptus i stedet for antibiotika - det virker

Vi havde nogle meget varme sommermåneder, inklusive september, hvor vi var ramt af et højere foderforbrug på besætninger med mycoplasma, skriver Jacob Bruun, produktionschef for PPI med tre sofarme på tilsammen 12.000 årssøer.

Af Jacob Bruun, produktionschef for svin og foder, Premium Porc, Rumænien

Vi er næsten klar til at sætte vores nye polte ind i vores superfine nye løbestald.

Vi har markeret vores polte op i brunst i karantænestaldene, hvor de er sorteret efter alder. Vi mærker dem op i alderen 29-30 uger, så de er klar til inseminering i anden brunst i uge 33-34, som er den perfekte alder.

Næste torsdag bliver de største polte flyttet til den nye løbestald, hvor der er over 450 lux ved soens hoved. Det enorme lys opnås ved hjælp af LED-rør fra en lokal producent, Lohuis Romania. 2 x 18 watt til hver tredje so giver et enormt lys.

Vores nye forrum er også klart og bygget efter de højeste standarder indenfor biosecurity med to gange tøjskift, bad og tvungen hånddesinfiektion. 

11. december er vi så klar til at flytte resten af vores første modtagne polte til vores nye drægtighedsstald , hvor vi kan fodre med to forskellige fodertyper på foderkasse-niveau. Det var første gang, vi har prøvet at bygge det, idet det er en ny måde at fodre søer på.

Ideen er at de skifter foder fire uger før forventet faring og fårr det samme foder de første fire dage efter faring. Løsningen er leveret fra Daltec i Danmark, som producerer mest i Danmark og Tyskland og er i højeste kvalitet. Det var noget af en prøvelse for os at presse to foderrør ind, hvor der normalt kun er et.

Ny genetik til Premuim Porc-farmene

I januar i år besluttede vi år at begynde at opgradere vores genetik via indkøbt sæd.

Vi besluttede os for at købe sæd in fra Danavl, SPF. Vi startede med at købe høj-index LL og YY sæd, og på en farm valgte vi også at indkøbe produktionssæd. 

Vi har nu kørt det første batch helt igennem og kan se en markant forbedring af både tilvækst og foderforbrug. Under den hårde sommervarme holdt det farmens foderforbrug nede, mens andre havde en lille stigning. Tilvæksten var ca. 100 gram højere på farmen med grise født på ny genetik.

Indkøb af sæd er kun en midlertidig plan. Vi håber på, at næste sommer står vores nye ornestation klar. Den skal producere alt sæden til alle vores farme.

Hårdt ramt af mycoplasma

Vi havde nogle meget varme sommermåneder, inklusive september, hvor vi var ramt af et højere foderforbrug på besætninger med mycoplasma.

Når vi bruger køling så kraftigt, som vi gør, giver det en højere fugtighed, og det giver udfordringer med mycoplasma. Det kostede os lidt forhøjet dødelighed ved slagtesvin med cirka 1 procent for hele koncernen.

Det medførte også et forhøjet medicinforbrug - dog ikke så meget som sidste år, fordi vi i år har brugt et produkt kaldet Pulmofit, hvilket er en slags Vicks til grise i form af eukalyptuspulver, som hjælper enormt på især store slagtesvin.

Henover foråret nedsatte vi forbruget kraftigt på antibiotika på en af vores farme med cirka 30 procent. Pulveret skal gives, når man begynder at høre grisene hoste. 

Vi skiftede foder i januar 2017, hvor vi før da kørte hårdt på med solsikke og raps. Det tog vi ud og kører i dag med ren soja, byg og hvede. Vi tester 3.500 stipladser, hvor vi stadig kører med de gamle recepter, og der har vi markant ringere resultater - det gør vi for at være sikre på, at vi altid gør det rigtige.

En anden udfordring, vi fik, var, da vi hørte om det nye Danavl, at vores leverandør går ud pr. 1. januar 2018, så vi skulle fremskynde sidste levering af polte, da vi ville have fra samme sted. Derfor skulle vi have karatænestalden klar fem uger før først planlagt

Selvom det var et hårdt 3. kvartal, regner vi trods alt med at lave et meget godt driftresultat i 2017 på 34,5 fravænnede grise pr. årsso og tilvæksten ved slagtesvin lidt over 950 gram.

Ny fodringsStrategi i Farestald

Vi har altid haft udfordringer med at lære folk at fodre rigtigt i farestalden.

Vi har kigget på mange løsninger på, hvordan man kan optimere eller - meget bedre - automatisere lidt på det plan.

Der er mange rigtig dyre løsninger på markedet. Dyre avancerede løsninger er ikke ligefrem vores motto , det er mere ”keep it simple”, så vi testede først 116 farestier på vores lille sofarm, og det gav i første omgang cirka 350 gram mere i fravæningsvægt.

Pr. 1. januar kører vi en farm over på 100 procent ad libitum-fodring med Sow Max fra Hogslats. Det er en meget billig og simpel løsning i form af en lille rustfri kasse, man skruer fast i krybben, og med et drop pipe fra foderstrengen, så soen spiser, når hun vil spise.

Vi kan derved spare 50-70 procent på personale blot på fodring. Her i Rumænien fodrer vi i farestalden fem gange dagligt, til dels på grund af temperaturerne, og dels for at få mest muligt foder i søerne under diegivningen.

Manden, der checker søer, kan se om soen har spist, siden han sidste startede foderanlægget. Det koster ca 50 procent mere end at montere foderkasser

Rekruttering i Rumænien

Det bliver mere og mere udfordrende at finde folk. Derfor er vi begyndt at holde såkaldte Townhall-besøg, hvor vi fortæller folkene i de forskellige byer, hvad vi går og laver, hvad vi tilbyder, og hvem vi er.

Vi var lidt bange for, at vi ikke kunne finde så mange folk til vores nye soprojekt, men meget overraskende var der mange deltagere til det første Town Hall-møde, vi holdt i oktober. Vi fik 65 ansøgere og skulle kun bruge 20, så det var meget over forventet.

De er nu i træning på to af vores andre sofarme for at lære at passe polte, og inseminere polte og søer.

Det er blevet meget sværere at holde på folk. Lønningerne er steget med cirka 30 procent i Rumænien de sidste to år, og det er nemmere for rumænere at få job i Vesteuropa. Vi har haft en del folk, der er rejst til Tyskland for at arbejde.

I oktober besluttede vi at forhøje lønnen igen for alle på staldgulvet med en otte-trins lønskala, så driftslederen på hver enkelt farm bestemmer, hvor hans folk er på skalaen.

Når vi så ansætter en medarbejder, kan han se, hvad han kan få i løn, hvis han virkelig gør sit bedste. Så kan man give medarbejderen, der går forrest, den bedste løn, og det har givet en meget god effekt.

Omvendt - når nu lønningerne stiger, er man jo nødt til at kigge mere og mere efter automatisering.

Vi har lige fået en Vaskerobot fra Washpower i Thy på prøve. Vi fik den i sidste uge, og nu må vi se om den kan hjælpe os. I 2018 har vi besluttet at købe en MS Schippers behandlingsvogn til vores største sofarm.

Vi kigger hele tiden på hvordan vi kan gøre ting nemmere og bedre, men går aldrig på kompromis med vores resultater.

Vi har allerede installeret automatiske vægte fra MS Schippers, som vejer grise hver dag. Vi laver stadig vejehold, men det er meget arbejdskrævende. I 2018 forventer vi at investere i flere automatiske vægte.

Faktaboks

PPI, Rumænien

Tre sofarme på hhv. 3.100, 2.100 og 6.800 søer

Årlig produktion af 400.000 slagtesvin

 

Jacob Bruun

Produktionschef for svin og foder i Rumænien

35 år 

Ansat hos DCHI i rumænien i syv år

Over 10 års erfaring i Danmark med svineproduktion

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle