Danish Crowns omsætning stiger - men giftig cocktail rammer bundlinjen

Danish Crown trodser modvind i markedet og øger faktisk omsætningen i regnskabsåret 2022/2023 med fem procent. Regnskabet er dog ikke tilfredsstillende, lyder det fra Jais Valeur.

Tilbageslag i eksporten, høj inflation, engangsomkostninger til tilpasninger - og oven i alt det en svag konkurrenceevne i forhold til især Tyskland - har det seneste år udfordret Danish Crown.

Men selv om der har været en række problemer, er omsætningen hos slagterigiganten steget det seneste år.

Det fremgår af Danish Crowns regnskab, der er offentliggjort onsdag morgen.

Omsætningen blev løftet med fem procent fra 64,2 til 67,6 milliarder kroner.

Det betyder, at en gennemsnitlige afregning for andelsejernes leverancer af grise har været den højeste i næsten 40 år, fastslår selskabet.

- Det var en giftig cocktail, der ramte os, men vi har reageret konsekvent og taget de nødvendige beslutninger, lyder det fra Jais Valeur, Group CEO i Danish Crown i en pressemeddelse.

- Vi kan ikke være tilfredse med regnskabet, men det er vigtigt at holde fast i, at vi trods alt har evnet at betale en pris for andelsejernes leverancer af slagtedyr, der har sikret dem en rimelig indtjening. Det ændrer dog ikke på, at vores afregning for grise i et europæisk perspektiv ikke har været konkurrencedygtig, og det skal vi have rettet op på, lyder det fra topchefen. 

Lyspunktet i regnskabet er utvivlsomt stigningen i omsætningen.

Længere nede i regnskabsposterne står det klart, at Danish Crown har været udfordret det seneste år.

Driftsindtjeningen (EBIT) falder fra 2,9 til 2,4 milliarder kroner.

Samtidig er renteudgifterne øget med 310 millioner kroner og nedlukning af to fabriksanlæg i henholdsvis Sæby og tyske Boizenburg koster 200 millioner kroner. 

Modsat falder skattebetalingen med 286 millioner kroner, så nettoresultatet lander på 1,5 milliarder kroner mod 2,2 i 2021/22.

Topchef Jais Valeuer adresserer presset på bundlinjen i rengskabsmeddelelsen, hvor han fremhæver, at man internt arbejder på at løfte indtjeningen. 

- Vi har lanceret et besparelses- og forbedringsprogram, der over en toårig periode skal løfte indtjeningen med 1,5 milliarder kroner. Som en konsekvens har vi desværre sagt farvel til over 1.700 kollegaer i vores kerneforretning det seneste år. Allerede nu ser vi dog betydelige fremskridt, hvilket er positivt for både Danish Crowns ejere og koncernens over 25.000 medarbejdere. Vi skylder dem tak for deres indsats i et år præget af uro. Jeg er fuld af respekt for det engagement, de møder med hver eneste dag, siger Jais Valeur.

 

 

Også udfordret i udlandet

Koncernens porteføljeselskaber har også været påvirket af de ekstraordinære markedsforhold, fremgår det af regnskabsmeddelelsen.

Efter en eksplosiv vækst i indtjeningen gennem flere år mærker DAT-Schaub, der er en af verdens største producenter af tarme til pølser, en afmatning i efterspørgslen, men præsterer stadig stærkt. 

Målt i lokalvaluta går det godt i den svenske slagterivirksomhed KLS Ugglarps, men grundet svækkelsen af den svenske krone og ændret forbrugeradfærd bidrager selskabet mindre til koncernens bundlinje end året før. 

Det polske slagteri Sokolów, der producerer en række forædlede kødprodukter fra egne slagtegrise, mærker også den høje inflation i Polen, som rammer både selskabets omkostninger og forbrugernes købekraft, og leverer et skuffende resultat. 

Handelsselskabet ESS-FOOD eksekverer på sin strategi og leverer igen fremgang i indtjeningen. 

- Indtjeningen i vores porteføljeselskaber har bredt set været presset af et lavere forbrug på grund af inflationen. Samlet set har vi dog formået at fastholde eller udbygge vores markedsandele. I de sidste måneder af regnskabsåret så vi en vending, og det er vores forventning, at den normalisering af forbrugeradfærden vil fortsætte i de kommende måneder og løfte vores indtjening, siger Jais Valeur. 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle