Danmark sætter ny øko-rekord: Nu også størst forbrug pr. indbygger

Nye, globale økologital viser, at Danmark fortsat har det største øko-forbrug i verden, men som noget nyt ligger de danske forbrugere også nummer ét, når det kommer til forbrug pr. indbygger. Tallene viser nødvendigheden af at holde fokus på at udvikle økologien, mener Landbrug & Fødevarer.

De danske forbrugere er fortsat dem, der putter flest økologiske varer i indkøbskurven, når de handler.

Den økologiske markedsandel i detailhandlen nåede i 2018 op på 11,5 procent. Det viser nye tal fra den internationale rapport ’The World of Organic Agriculture’, der netop er blevet offentliggjort på dette års BioFach i Nürnberg i Tyskland.

Det skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

”Tallene viser med al tydelighed, at det er nødvendigt med fokus på at udvikle økologien, så vi fortsat kan udbygge vores position som den nation i verden, hvor flest køber økologiske varer", siger Kirsten Lund Jensen, der er økologichef hos Landbrug & Fødevarer. 

Rapporten, der bliver udgivet af Research Institute of Organic Agriculture (FiBL) og IFOAM – Organics International, viser også, at USA er det suverænt største øko-marked i verden med en omsætning på 303 milliarder danske kroner i 2018. Og at det samlede økologiske fødevaresalg steg med 5 pct. i 2018 til omkring 725 milliarder danske kroner. 

Danmark deler førstepladsen

Tallene viser også, at de danske forbrugere – sammen med forbrugerne i Schweiz – nu deler førstepladsen, når det kommer til det største forbrug af økologi i detailsalget omregnet i kroner og ører pr. person.

Hver dansker og schweizer købte således økologi for omkring 2.325 kr. i detailhandlen i 2018 ifølge rapporten. I Schweiz udgjorde den økologiske markedsandelen 9,9 pct., mens Sverige havde den tredje højeste med 9,6 pct.

Det er de dyre fødevarer i ikke-EU landet Schweiz, der er stærkt medvirkende til det, fordi øko-markedsandelen i detailhandlen ”kun” var 9,9 pct., hvilket er betydeligt lavere end den danske. 

”Hos Landbrug & Fødevarer forventer vi, at den danske markedsandel er steget til omkring 12-12,5 procent i 2019, fordi vi forventer et øget økologisalg i detailhandlen på ca. 10 procent.”

Areal fordoblet

Tallene i den nye rapport viser også, at det samlede økologiske areal verden over steg til 71,5 millioner hektar i 2018, svarende til en fordobling i de seneste ti år. Det er samtidig et areal, der svarer til mere end 26 gange Danmarks samlede landbrugsareal.

”Det er en udvikling, der viser, at økologisk produktion har et stort potentiale. I Landbrug & Fødevarer forventer vi, at ca. 13 procent af dansk landbrugsareal drives økologisk i 2020, og vi har skarpt fokus på, at danske landmænd og virksomheder skal være i front markedsmæssigt og fagligt. Med den udvikling vi ser, er det helt afgørende, at dansk økologi også i fremtiden kan klare sig godt i konkurrencen på et globalt marked, hvor der er rigtig mange dygtige spillere,” siger Kirsten Lund Jensen.

Derfor glæder det også Landbrug & Fødevarer, at omkring 40 danske økologivirksomheder lige nu deltager i et eksportfremstød på BioFach i Nürnberg i Tyskland sammen med Økologisk Landsforening og eksportnetværket Bio Aus Dänemark. I maj måned arrangerer Landbrug & Fødevarer et lignende eksportfremstød i forhold til det kinesiske marked, nemlig BioFach Shanghai.
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle