Dansk eksport lider under presset fra brexit

Den danske eksport til Storbritannien udgør en stadigt mindre del af den samlede eksport. Hvis det bliver et hårdt Brexit bliver en eventuel told ikke det største problem for de danske virksomheder, fremhæver professor i økonomi.

Den danske eksport lider allerede nu under briternes kvaler med Brexit.

I januar i år ligger den danske eksport til Storbritannien på samme niveau som for et år siden. Det skal sammenholdes med, at den samlede danske eksport fra i januar sidste år til januar i år er vokset med 11 procent.

Det skriver Berlingske.

Dermed blev 2018 et af de dårlige år for den danske eksport til Storbritannien, påpeger Dansk Industri, DI. Det kan de danske virksomheder konstatere, samtidig med at det britiske parlament tirsdag aften tager endnu en afstemning om Brexit. Det er premiereminister Theresa Mays aftale for briternes vej ud af EU, der står for skud.

Professor i økonomi ved Aarhus Universitet Philipp Schröder mener, at det er helt naturligt, at den danske eksport til det britiske marked har det svært.

"Der er to elementer. Det ene er usikkerheden.Det er gift for al økonomisk aktivitet. Det andet element er pundets devaluering over for euroen efter Brexit-afstemningen i 2016. Devalueringen har gjort de danske varer dyrere i briternes øjne, og det gør det sværere for danske virksomheder at sælge på det britiske marked", siger Philipp Schröder.

Han påpeger, at det største problem vil være, hvis der kommer forskellige regler på det britiske marked og inden for EU. For virksomhederne er det altid bedst, hvis der kun er én myndighed, som udsteder regler og krav, mener professoren .

 

  

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle