Debat: EU åbner døre, men skaber også bøvl

EU gavner landbruget, men man kunne godt undvære nogle af de mange regler. Sådan var stemningen i en debat på delegeretmøde.

Til daglig kan EU være lidt småirriterende for landmænd. Der er massevis af datoer, der skal overholdes og træk i støtten, hvis man begår fejl, eller regnvejr forsinker såningen.

»Begejstringen for EU kan godt virke lidt tyndslidt nu og da, når man er til landmandsmøder«, siger Karen Hækkerup, adm. direktør for Landbrug & Fødevarer, der åbnede en EU-debat på L&F’s delegeretmøde i Herning onsdag.

Brexit gav fald i pund

Men er det så bedre for landbruget at undvære medlemskabet af EU? Det er ikke den fornemmelse, man får, når man hører Meurig Raymond, formand for engelske og walisiske landmænd. Han var med på delegeretmøde i form af et videoindslag.

I Storbritannien er problematikken glødende alvor efter brexit-afstemningen sidste år, der har sat en slutdato på deres EU-medlemskab.

I første omgang gav brexit et fald i pundet, så priserne har holdt sig. Men input er blevet dyre og forbrugerne har opdaget at fødevarer er blevet dyrere.

Meurig Raymond er bekymret, fordi 71 procent af fødevareeksporten går til EU-lande. Han frygter også de får svært ved at finde arbejdskraft, for det er for en stor del udenlandsk arbejdskraft, der er i landbruget.

Et tredje aspekt er, at der skal ny lovgivning til.

»Nogle tror, at vi får færre regler, det er nok snarere modsat«, siger han.

Hans organisation frarådede da også Brexit, men i dag skal han have det bedst mulige ud af det.

Arbejdskraft rejser

Tre danske landmænd var med til at sætte gang i EU-debatten. Bl.a. Jan Toft Nørgaard, mælkeproducent og næstformand for Arla.

»Der er ingen tvivl om at arbejdskraft bliver et kæmpe problem. Vi har set at udenlandsk arbejdskraft i England rejser hjem, fordi de ikke længere får det samme for deres zloty«, siger han.

Den situation kunne også blive alvorlig for danske landmænd ved et dansk exit fra EU.

Planteavler Poul Henrik Prahl bekymrer sig til gengæld om markeder. Uden markeder er et eksportland som Danmark på den. »

»EU er med til at åbne markeder for vores produkter«, mener han.

Fredsprojekt

Endelig peger svineproducent H.C. Gæmelke på, at EU kan være med til at forbedre dyrevelfærden, men at det netop er vigtigt at have EU, så det ikke bare bliver et projekt, Danmark står alene om.

Fra salen mindede Jørgen Popp Petersen om, at EU oprindeligt er et fredsprojekt, som handler om at undgå lavindkomst i landdistrikterne.

»Vi skal huske at minde os selv om dét. Der er for meget at tabe, hvis vi glemmer det«, siger han.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle