Debat: Ulve truer økologi

Økologiske landmænd frygter at måtte droppe dyrene på friland, hvis ikke der kommer styr på overfald fra ulve.

”Hvis ulvene får lov at brede sig, så forsvinder udendørs husdyrhold, og så bliver  landbrug en hobby.”

Så skarpt lød det fra Henrik Studsgaard, økologisk landmand og formand for Ulvefrit Danmark, da han søndag eftermiddag diskuterede ulven på Roskilde Dyrskue.

”Enden bliver, at vi dropper økologien. Vi har 500 hektar og det er en skændsel, hvis vi skal hegne alt ind. Det er ikke den natur, jeg ønsker”, pointerede han.

Tilskud til ulvehegn er en hjælp, men ikke en løsning, mener han.

”Vi skal selv opføre det og vedligeholde det. Det er et stort arbejde.”

Chr. Poll, miljøordfører for Alternativet synes til gengæld godt om ulve i den danske natur.

”Det er fantastisk med de her store, vilde rovdyr, som vi har manglet i mange år. Den danske natur er lidt tam. Det er sindssygt vigtigt at give plads. Der hvor dyr går udenfor, skal vi lære at gøre noget andet. Opgradere hegn eller vælge andre dyr i besætningerne”, sagde han.

Erik Poulsen, kandidat til EU-parlamentet for Venstre, synes til gengæld at ulvehegn er oversolgt.

”Vi kan se, at det påvirker bosætningen i ulvebæltet. Folk, dergerne vil flytte på landet og have to heste og ti får, trækker følehornene til sig i de områder, hvor der er ulve. Ulve truer bosætningen”, sagde han.

Ifølge biolog Michael Stoltze er der ikke grund til at være så angst.

”Ulven er ikke så farlig i dag som den var i gamle dage, da de havde rabies og folk døde af dem”, forklarede han.

Han pegede på, at de fleste jo heller ikke at man skal udrydde vilde løver fra jordens overflade, og hvorfor så ulve? Naturen må gerne være lidt farlig.

Henrik Sundgaard påpegede til gengæld, at Danmark ikke er et bjergland, hvor man kan jage ulven op i bjergene, og at mange lande, der har ulve, skyder dem, når de kommer for tæt på mennesker. I Danmark er det svært ikke at være tæt på mennesker.

Jørgen Blazejewicz, fåreavler og formand for Danske Lammeproducenter, en af de producenter, der har mærket ulven.

”I begyndelsen tænkte jeg ulven var spændende, og at det gik an at miste et enkelt dyr. Da jeg i februar mistede 20 dyr og måtte aflive tre, skete der noget i hovedet på mig. Jeg synes ikke, det er OK”.

Jens Lykkebo, foreningen Ulvetid mener ikke, at Danmark skal ligge under for få producenter.

”Vi må finde os i ændringer. Det er lidt ærgerligt for de få producenter, der bliver ramt, men det et fattigt syn på natur, at vi mennesker skal bestemme alt”, sagde han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle