Dette var et kæmpe problem i 2017 - nu er løsningen nærmere

Oversvømmelser af dyrkede marker er et stadig større problem for danske landmænd. Derfor glæder Landbrug & Fødevarer sig over nye anbefalinger til at modernisere vandløbsloven, som skal gøre det nemmere at aflede vandet og klimasikre både land og by.

Øverst ser du et relativt frisk foto af uhøstet korn. Fotoet er fra Allingåens enge på Djursland fra 2017, men det kunne have været fra mange egne i landet. For sommeren 2017 har været usædvanligt våd, og eksempelvis har Nørreåens vandstand i år været rekordhøj. I syd har Kongeåen også skabt problemer.

I dag, tirsdag, er Miljø- og fødevareministerens ekspertudvalg kommet med anbefalinger til, hvordan vandløbslovgivningen bør opdateres. Udvalget foreslår bedre samarbejde kommunerne imellem, drone-kontrol af tilstoppede vandløb og nye profiler for vandløb, så vedligeholdet af vandløbet kan justeres lokalt. Vandløbslovens formålsbestemmelse bør udvides, foreslår udvalget, til også at omfatte klimatilpasning.

Anbefalingerne peger i den rigtige retning, mener Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer. Han siger, at der er positive elementer i rapporten, der flugter med Landbrug & Fødevarers væsentligste hovedønsker og forventninger til en 'moderne, fremtidssikret vandløbsforvaltning'.

Han ser frem til, at Folketinget nu kan opdatere lovgivningen.

"Ekspertudvalgets anbefalinger er et stort skridt i rigtig retning og tilgodeser afvanding og klimatilpasning i højere grad, end det er tilfældet i dag. Man kan altid ønske sig mere utvetydige vendinger nogle steder, men vores hovedønsker bliver i stort omfang imødekommet", siger Lars Hvidtfeldt i en pressemeddelelse.

Det altoverskyggende problem mange steder er, at vandløbene ikke er gearet til at håndtere den mængde vand, der skal ledes bort fra arealerne, vurderer Landbrug & Fødevarer.

Præcist, hvad der skal til for at bringe tingene i orden, afhænger af de lokale forhold, siger Landbrug & Fødevarer.

Mange steder skal vandløbsprofilerne opgraderes, nogle steder skal der bygges diger, parkeres vand midlertidigt, pumpes, laves omfartskanaler eller noget helt andet, mener L&F.

"Det er vigtigt, at man ikke lægger sig fast på bare én løsning og én finansieringsmodel fra start. Der er behov for at lave en helhedsplan for det enkelte vandløbssystem, hvor muligheder, barrierer og løsninger vurderes fra kilde til udløb.Derfor er jeg glad for, at ekspertgruppens anbefalinger om helhedsplanlægning for hele åsystemer med inddragelse af lokale interessenter og øget differentiering af vandløbenes forvaltning ud fra de tilknyttede interesser. Herunder muligheden for en mere varieret administration af §3-bestemmelserne, så der kan gennemføres de nødvendige ændringer i en række vandløb, hvilket er meget vanskeligt i dag", siger Lars Hvidtfeldt.

Derudover er det også positivt, at der peges på nye teknologiske løsninger som løftestang for bedre regulativer, vedligeholdelse og mulighed for at kontrollere om regulativet er overholdt.

"Der er i den grad brug for forbedringer på disse punkter, og det vil forbedre dialogen mellem lodsejere og kommunerne. Alt i alt er det på mange punkter et fornuftigt papir, som dog ikke giver det klare svar på det hele. Nu forestår der så en stor opgave for politikerne og ministeriet, som skal omsætte anbefalingerne til vejledninger og lov, som leverer de løsninger, som der er behov for: Bedre afvanding og tilpasning til klimaforandringerne", udtaler Lars Hvidtfeldt.

Han mener, at problemerne er vigtige at løse:

"Regnvandet bliver ikke ledt ordentligt væk via vandløbene. Det kan man ikke være i tvivl om, når man ser, hvordan marker og beboelsesområder mange steder oversvømmes. Det risikerer at koste samfundet dyrt. Det skal der rettes op på nu. Der er behov for ændringer i lovgivning og praksis, så det igen bliver muligt at sikre marker og ejendomme. Vi har arbejdet hårdt og længe for at få gang i de nødvendige ændringer. Derfor er det glædeligt, at en milepæl i dét arbejde nu er rundet", siger Lars Hvidtfeldt.

Faktaboks

Udvalgte anbefalinger fra ekspertudvalget:

  • Kommunerne forpligtes til i fællesskab at udarbejde helhedsplaner for de samlede vandløbssystemer. 
  • Gennemgang og opdeling af vandløb omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3.
  • Udarbejdelse af overordnede pejlemærker for kommunernes prioritering af interesserne i vandløbene.
  • Vandføringsevne beskrives i alle regulativer.
  • Bedre kontrol af vandføringsevnen på sigt.
  • Mulighed for at udlægge naturvandløb.
  • Vandløbslovens formålsbestemmelse udvides til også at omfatte klimatilpasning.
  • Vandløbsloven revideres og suppleres med en vejledning.
  • Udfordringer med sandophobning ved åudløb til fjorde og kyster undersøges nærmere.
  • Mulighed for at kommunerne kan inddrage forsyningsselskaberne i helhedsplanlægning.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle