Landmænd ved Kongeåen plaget af massive oversvømmelser

Kongeåen har oversvømmet et areal mellem Ribe og Esbjerg. Der strides nu om, hvem der har ansvaret.

Siden september har det været nødvendigt med gummistøvler ved Vilslev mellem Ribe og Esbjerg.
Området er nemlig plaget af massive oversvømmelser. Faktisk er det de mest massive oversvømmelser, lodsejere og landmænd omkring Kongeåen har været udsat for.

Det skriver DR Syd.

Årsagen er, at det halter med vedligeholdelsen af åen og de tilhørende grøfter, bække og vandløb, så vandet kan ledes bedre ud i Vadehavet.

Det er ikke blevet gjort, fordi Esbjerg Kommune, Miljøstyrelsen og Kystdirektoratet strides om, hvem der har ansvaret for den opgave.

Det går hårdt ud over landmændene, at der ikke bliver gjort noget. Det fortæller Henning Nielsen, der selv har en stor del af sin jord oversvømmet.

"Det betyder rigtig meget for os. Det kan betyde, at vi taber op imod 1000 hektar. Det er helt vildt. Jeg skal leve af mit landbrug, og det kan jeg ikke, hvis vi ikke kommer af med vandet", siger han til DR Syd.

Der skal findes en løsning, og det er nu, lyder det Niels Laursen, der er formand for Sydvestjysk Landboforening.

"Vi er sådan set ligeglade med, om det skal pumpes væk, eller om der skal graves. Vores medlemmer skal bare vide, om der vil blive taget hånd om det, så de kan drive landbrug på deres jord. Kan de ikke det, så skal de have en kompensation", siger han til DR Syd.

Mandag havde beboerne besøg af folketingspolitikerne Carl Holst (V) og Christian Rabjerg Madsen (S). Sammen med de lokale politikere fra Esbjerg Kommune skulle de drøfte mulige løsninger med lodsejerne.

Alle på mødet var enige om, at problemet med oversvømmelserne skal løses.

Christian Rabjerg Madsen (S) fortæller, at besøget gjorde indtryk på ham.

"Det er klart, at der er nogle udfordringer, vi skal have løst her. Derfor har jeg sagt til ministeren, at vi skal have fundet ud af, hvem der kan fjerne det sand, der ligger på den anden side af diget ud mod Vadehavet. Det haster", siger han til DR Syd.

Christian Rabjerg Madsen mener, at man efterfølgende må have diskuteret, hvordan problemet bliver løst på længere sigt.

Mandag er der igen møde om sagen mellem lodsejerne, Esbjerg Kommune, Miljøstyrelsen og Kystdirektoratet. De skal finde ud af, hvordan de løser problemet her og nu – men også på lang sigt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle