DLG: Tørke kostede over 200 mio. kr. i regnskab

DLG's nøgletal fik markant gok af tørken. Men mange ting gik til gengæld også den rigtige vej for DLG i det seneste regnskab.

Tørken gav hedeture over landmænd over hele Norderopa sidste sommer. Men den medførte også en iskold dukkert til DLG's indtjening.

Det viser det netop offentliggjorte koncernregnskab for 2018 for grovvareselskabet.

Her spillede tørken en af hovedrollerne.

"Det er svært at gøre op, hvad tørken har kostet. Men vi taler i hvert fald op et trecifret millionbeløb. Det drejer sig om plus 200 mio. kr. på driftsindtjeningen, altså på bundlinjen", fortalte DLG's finansdirektør Lars Sørensen.

Tallet er her opgjort af den mindre mængde korn, der blev afleveret til DLG i de store markeder, men også på, at selskabet ikke har haft omsætning og indtjening på tørrerier - der alligevel har kostet penge i form af renter og afskrivninger på materiellet.

DLG's kernemarkeder hårdest ramt

Grovvarebosserne fremlagde på pressemødet tal, der viste, hvordan netop koncernens kernemarkeder er blandt de hårdest ramte af tørken i hele Europa.

"Hvor EU i alt havde et fald i høsten på 3 procent, så blev specielt de områder, vi agerer i, de lande, der blev hårdest ramt i Euroa. Det skal vores resultat ses i lyset af", forklarede Lars Sørensen og tilføjede:

"Hvis vi havde haft en nogenlunde normal høst, så havde vi haft en historisk høj indtjening".

I Danmark faldt DLG's indvejning med 30 procent til 2 mio. tons. , mens den i Tyskland faldt med hele 35 procent til 2,5 mio. tons. I Baltikum blev der kørt 24 procent mindre, altså 2 mio. ton ind på DLG's faciliteter, mens Sverige var suverænt hårdest ramt med et fald på hele 43 procent og en indvejning på 0,4 ton. 

Tilfredsstillende resultat

Finanschef Lars Sørensen og koncernchef Kristian Hundebøll understregede, at DLG's resultat på 560 mio. kr. før skat er tilfredsstillende.

"Vi taber 17 procent i indtjeningen på driften i forhold til sidste år i vores agribusiness", forklarede Kristian Hundebøll, der så understregede, at de øvrige to forretningsområder til gengæld gik frem med 19 procent.

Helt opveje tabene på agribusiness, der omfatter korn og foder, kan vitaminer og mineraler samt energi og service dog ikke, idet agribusiness alene fylder 31 mia. kr. af den i alt 49 mia. store koncernomsætning.

"Tallene viser, at den underliggende forretning klarer sig godt", pointerede topchefen.

lavere gæld - klar til opkøb

Lars Sørensen tilføjede, at man de sidste fem år har nedbragt den rentebærende gæld med 1,5 mia. kroner - og alene i 2018 med 200 mio. kr., sådan at koncernen nu står stærkere.

For Kristian Hundebøll giver det nu muligheder, pointerede han. Første halvdel af koncernens strategiperiode frem mod 2021 har netop handlet om at forbedre nøgletal. Nu skal der i stedet sættes ind andre steder.

"Vi har nu en øget robusthed, så vi kan købe op", lød det. Her kunne oplagte lande være at udvide DLG's allerede markante forretning i Tyskland mere mod den sydlige del af landet. Men man har også øjnene rettet mod eventuelle muligheder i Frankrig - og som noget nyt i det ekspanderende landbrugsland Spanien.

DLG meldte på pressemødet, at et enigt repræsentantskab netop onsdag havde godkendt en udlodning på 92 mio. kr. til ejerne fra årets resultat.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle