DN og ØL stifter fond: Vil opkøbe landbrug

Danmarks Naturfredningsforening og Økologisk Landsforening har stiftet fond, der skal opkøbe landbrug.

Danmark får nu en jordbrugsfond, der gør det muligt for alle danskere at tage ansvar for landbrugets fremtid og udbredelse af økologien, skriver Dagbladet Information.

Danmarks Naturfredningsforening (DN) og Økologisk Landsforening (ØL) er efter længere tids forberedelse klar til at søsætte Danmarks Økologiske Jordbrugsfond.

Til at begynde med vil fonden efter planen opkøbe landbrug, der er ved at lukke eller blive solgt, for omkring 100 millioner kroner for efterfølgende at forpagte dem ud til f.eks. unge landmænd, der vil drive dem videre som økologiske bedrifter.

"Med de priser på landbrugsbedrifter og de lånevilkår, der gælder i dag, kan ingen starte for sig selv. Der er lukket for det varme vand hos bankerne, og det er også vanvittigt at skulle sætte sig for en gæld på 20-40 millioner kroner for at kunne blive selvstændig landmand," siger Rikke Lundsgaard, landbrugspolitisk medarbejder i DN, til Information.

Pengene til fonden skal sikres via aktier, som interesserede borgere kan købe og dermed blive medejere af de landbrug, fonden køber.

Modellen minder dermed om den økologiske fond SamsØkologisk, som har udstedt aktier til køb af jord til økologi. Hos LandbrugsAvisen spurgte vi landboformænd, om modellen ville kunne fungere på deres egn. Der var skepsis.

Kim Qvist er økologisk landmand nær Aarhus og tidligere forstander for Kalø Økologisk Landbrugsskole og bestyrelsesmedlem i Økologisk Landsforening. Han understreger behovet for nye ejerformer som dem, jordbrugsfonden vil realisere.

"Alternativet er, at dem med pengene i behold – det kunne være nogle af de rigtig store svineproducenter med stor kapital bag sig – opkøber danske landbrug, som der p.t. dør tre af om ugen, og dermed bliver endnu større," siger Kim Qvist til Information.

Andelskassen Merkur, der har stor erfaring med at være bank for økologiske landmænd, har rådgivet de to foreninger omkring fondens indretning.

"Hvis ikke generationsskiftet sikres, risikerer vi, at en stor del af de økologiske bedrifter ophører. Der er således stor sandsynlighed for, at de i den situation opkøbes af naboer, der er konventionelle landmænd, og dermed falder tilbage i den konventionelle dyrkningsform," siger Merkurs administrerende direktør, Lars Pehrson, til Information.

AP Pension byder velkommen

AP Pensions administrerende direktør Søren Dal Thomsen ser fonden som en spændende investeringsmulighed. AP Pension har selv siden 2014 investeret 550 mio. kr. i opkøb af danske landbrug – i alt ni, et par af dem økologiske – som i dag er forpagtet ud til landmænd, der står for driften.

"Vi kan kun hilse velkommen, når folk sætter nye initiativer i gang. Så hvis man som deltager i fonden kan leve med et afkast, der er bedre end nul, men ikke går i himlen, hvis man kan undvære pengene fra bankbogen i omkring 10 år, og hvis organisationerne bag fonden og de involverede landmænd har evnen og viljen til at kombinere den økologisk rigtige tanke med benhårdt arbejde og forretning, så kan det være en god idé at sætte sine penge i det," siger han til Information.

Landbrugsøkonom Jan Holm Ingemann, Aalborg Universitet, kalder projektet »både meningsfyldt og realistisk«.

"Selv om 100 mio. kr. ikke i sig selv kan købe ret mange landbrug, er det en start. Sådan en bevægelse bliver ikke stor fra dag ét, men det skal starte et sted, og så kan der komme en sneboldseffekt over det," siger han til Information.

 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle