En CO2-afgift på oksekød må ikke medføre, at græssende dyr i landskabet forsvinder

Af Henrik Bertelsen, Stavnsbjergvej 19, 6600 Vejen

I Familielandbruget Region Syd og Dansk Kødkvæg er vi af den overbevisning, at vi i landbruget kan komme i mål med vores klimaindsats uden afgifter. Ikke desto mindre, må vi konstatere at der er et markant politisk flertal for en afgift. I den sammenhæng er der en række ting der bekymrer os.Bl.a. ser vi en stor risiko for at en afgift på oksekød, vil betyde at dyrene der udfører en stor og vigtig opgave i naturplejen forsvinder. De dyr er nemlig vitale for den indsats vi også har i landbruget for at forbedre naturen og biodiversiteten. Vi har dog hørt, at det på grund af statsstøtteregler kan være svært at friholde nogle dyr for afgift, mens den pålægges andre.

Det kan dog enkelt løses ved at kompensere afgiften med at øge de tilskud til afgræsning som allerede findes. Og det ligger helt indenfor mulighederne i forhold til statsstøtteregler.

Øg slagtepræmien

Alternativt kan man øge slagtepræmien til dyr, der har græsset i naturområder. Det vil faktisk være fordelagtigt på flere måder. For det første er det med til at bevare dyrene i naturplejen. For det andet bevarer man incitamentet til at have dyrene så klimavenligt som muligt. Og for det tredie øger man faktisk incitamentet for at få dyr ud i vores naturområder. Og det er godt for både dyrene, naturen og vores alle sammens oplevelse ved at se dyr ude på markerne. Og det syn er vi sikre på de fleste oplever som noget positivt.

Så derfor er vores opfordring: Pas nu på, at det ikke kun bliver den højeffektive produktion af oksekød tilbage, mens dyrene der skaber natur og biodiversitet forsvinder, når en eventuel CO2-afgift skal indføres.

For et år siden deltog jeg sammen med planteavlskonsulenter i et vigtigt foretræde for fødevareudvalget. Vi præsenterede en bekymrende tendens: 3 ud af 10 konsulenter havde inden for det seneste år valgt at forlade deres stillinger på grund af de udfordringer, de oplevede med hektar ansøgningerne. En udfordring der opstår, når regler skal implementeres i en digital verden.

Dette møde med udvalget blev en øjenåbner. Vores bekymringer blev hørt, og udvalget forlangte endda et temamøde om emnet. Til dette møde i efteråret deltog en bred vifte af interessenter, inklusive repræsentanter fra landbrugsforeninger, Landbrugsstyrelsen og endda fødevareministeren selv. Det er med stor tilfredshed, jeg kan rapportere, at vores dialog og indsats har båret frugt. Ministeren tog vores bekymringer alvorligt og har lovet handling. Efter opfordring fra Hans Christian Schmidt, som har vores dybeste taknemmelighed, ringede ministeren personligt for at uddybe vores samtale.

Lovende engagement

Ministeren vil arbejde videre med følgende initiativer:

1. Ministeren tilstræber generelt tilbageholdenhed med, at der ikke vil blive indført nye regler i planperioden frem til afslutningen af ansøgningsrunden, medmindre det er påkrævet af EU lovgivning.

2. Ubrugte midler vil i de enkelte ordninger så vidt muligt blive overført til overansøgte ordninger.

3. Ministeren anerkender vigtigheden af et velfungerende IT-system, og at erhvervet må inddrages når det er relevant

Ministerens engagement i denne sag er lovende, men vores arbejde stopper ikke her. Vi fortsætter med at følge op på disse initiativer for at sikre, at bl.a. landbrugets konsulenter får de arbejdsvilkår, de fortjener.

Vi ser frem til en fortsat konstruktiv dialog og samarbejde med ministeren og andre interessenter for at styrke og fremtidssikre konsulenternes arbejdsforhold i den digitale verden.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle