Energivirksomhed søger landbrugsjord til solceller

I stedet for at dyrke afgrøder på ufrugtbar jord, kan landmænd udleje eller sælge sin jord til virksomheder, der vil bruge jorden til at opføre solcelle anlæg på.

Better Energy, der opfører solcelleanlæg, vil i kontakt med landmænd. Jord er nemlig den knappe ressource, når man har med solceller at gøre. Virksomheden har i forvejen 10-15 solcelleparker på landbrugsjord i Danmark.

"Vi har behov for at skaffe noget jord, hvor solindstrålingen er ok, og hvor vi samtidig har en forventning om, at vi kan få en lokalplan igennem. Hvis man har noget jord, der enten er besværligt at dyrke, eller hvor afkastet ikke er fantastisk, så kan vi jo lave en aftale, der er fordelagtig for begge parter", siger Anders Nielsen, investeringsdirektør, Better Energy. 

Alene i 2018 leder de efter 1.000 hektar mere. Agri Nord, der onsdag har afholdt et informationsmøde med 120 deltagere, beretter, at Better Energy giver et sted mellem 7-15.000 kr. pr. hektar i leje, men køber helst jorden. Der ligger prisen på 160-260.000 kr. pr. hektar. Arealet skal gerne være mindst 10 hektar.

Lejen afhænger af flere ting, for eksempel mængden af sollys på jorden. 

"Solindstrålingen på et område varierer med helt op til fem-seks procent i Danmark - det kan godt være, at det ikke lyder af meget, men det er rigtig meget", siger Anders Nielsen.

Derudover afhænger det blandt andet også af muligheden for opkobling på nettet.

"Vi skal finde et niveau, hvor landmanden kan tjene en lille smule mere, end han ellers ville have gjort. Han får en arbejdsfri indtjening, og vi får noget jord og en lejeaftale, som gør, at vi stadigvæk kan være konkurrencedygtige", siger Anders Nielsen.

En arbejdsfri indtjening

Better Energy sørger for alt arbejdet med solcellerne på den lejede jord. 

"Fordelen for landmanden er, at det er en arbejdsfri indtjening, og at han kan dele risikoen ud på flere kilder. Der er en fast pris på lejen, så man kender sin indtjening 30 år frem i tiden. Man skal ikke arbejde for det, og man har ikke noget besvær med jorden", siger han. 

Selvom det er en nem måde at tjene lidt penge på, er der også ulemper ved at leje sin jord ud til solcelleprojekter. 

"Hvis du går med tanker om at sælge din bedrift, så er det måske en dum ide at indgå en lejeaftale, hvor du bortskaffer dyrkningsmuligheden på din jord i 30 år", siger Anders Nielsen. 

"Man kan jo ikke lige pludselig fjerne anlægget og så begynde at dyrke jorden igen. Det kommer til at ligge der i rigtig mange år, minimum 30 år - det skal man være opmærksom på", siger han. 

Overvej worst case

Jacob Frey Hansen, virksomhedsrådgiver, Agri Nord, siger, at der er en stribe af forhold at sætte sig ind i, hvis man overvejer at leje sin jord ud til solcelleanlæg, for eksempel beskatning af jorden. 

"Der sker det, at når der kommer solpaneler på jorden, bliver det klassificeret som industrijord, og så stiger beskatningen, som det er i dag", siger Jacob Frey Hansen. 

Better Energy er i gang med at arbejde på, at man som landmand kan have dyr gående på jorden, så det fortsat vil være landbrugsjord.

"Der er også det juridiske i kontrakten. Der er en risiko: Hvad nu hvis ens modpart går konkurs, og man har marken fyldt op med solpaneler? Kan man så få dem væk igen, eller koster det en formue at få dem væk? Man skal altid tænke: Hvad er worst case?", siger Jacob Frey Hansen. 

Faktaboks

Agri Nord inviterer til informationsmøde om solenergi onsdag 14. februar, kl. 10-12.30, hvor Better Energy også vil være tilstede.

 

Arragementet foregår på Hobrovej 437, 9200 Aalborg SV. 

 

Det er gratis at deltage, og alle er velkomne. 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle