Et spørgsmål nager: Var det virkelig nødvendigt?

Tidligere minkavler Ib Lundgaard nærmer sig den endelige erstatningssum for sin nedlagte farm. Men forløbet trækker ud, og nye spørgsmål dukker op.

Efter 60 timers arbejde for revisoren og indsendelsen af 537 bilag til minksekretariatet i Viborg er tidligere minkavler fra Holstebro, Ib Lundgaard, langt om længe et syvmileskridt tættere på at modtage den endelige erstatningssum for sin nedlagte minkfarm.

Han er blandt 25 avlere, som er med i et prøve-erstatningsforløb, der skal lægge linjen for erstatningerne. Først når prøveforløbet af afsluttet, kommer turen til broderparten af de minkavlere, der søger om erstatning.

Og Ib Lundgaard, der også er formand for Holstebroegnens Pelsdyravlerforening, har også selv været på en del overarbejde i den senere tid.

- Vi får talt alle burene op – er de rustfri, ikke rustfri, sluser og kasser, og så har jeg givet alt en karakter i forhold til de skemaer, de er kommet frem med, siger han.

Tidsplanen er skredet

I de kommende uger og måneder følger vi erstatningsforløbet tæt på LandbrugsAvisen. For ganske vist er pengene for længst sat af og gjort klar til udbetaling, men selve udbetaligen mangler.

Faktisk er Minksekretariatets tidsplan allerede skredet en smule. Forklaringen er, at en del af materialet og dokumentatiuon er blevet forsinket. Ib Lundgaard medgiver også, at det har været en lidt større proces end først antaget.

- Det er meget stort regneark, de har fået i stand. Vi må håbe, de kan finde hoved og hale i det, siger han.

Forsinkelsen betyder, at kommissionens planlagte besigtelse af hans farm er udskudt. Den skulle have foregået 11. marts, men allerede i februar blev datoen udskudt. Endnu er der ikke sat en ny dato.

- Vi fik at vide, at erstatningen ville være klar til påske, men det holder nok ikke, siger Ib Lundgaard.

Og selv om erstatningsforløbet nu endelig er på skinner, rejses der også nye spørgsmål. For hvornår er bygningerne væk?

- Jeg havde håbet på, at vi kunne få lov til at pille rækkerne med minkhaller ned. Men det må vi ikke, siger Ib Lundgard, der heller ikke har kunnet få svar på, hvornår det sker.

For mange minkavlere bliver netop processen omkring nedrivningen helt afgørende for at komme videre.

Farvel til 1.200 avlsdyr

I 35 år havde 51-årige Ib Lundgaard sine mink nogle kilometer uden for Holstebro. På farmen havde han til sidst 1.200 avlsdyr. I dag er det kun vinden, der suser igennem de ensomme minkhaller. Lugten af landbrug er forsvundet.

For Ib Lundgaard blev Mette Frederiksens besked om aflivningen af alle mink et endegyldigt farvel til det, han altid har beskæftiget sig med fra barnsben, og som begyndte, da han i konfirmationsgave fik to mink.

Da Mette Frederiksen gav beskeden om, at alle mink skulle aflives, tænke han:

- Det var det.

I dag ernærer han sig som tømrer, og hjertet banker for at være selvstændig - og han har lært at leve med beslutningen, selv om han især kan mærke savnet her i foråret, hvor minkene fik hvalpe. Og en ting nager ham stadig.

- Var det nødvendigt? Jeg synes aldrig, at vi har fået et overbevisende svar på, at beslutningen var fagligt funderet, siger Ib Lundgaard.

Faktaboks

Podcast med Ib Lundgaard

  • I LandbrugsAvisens podcast-serie Topmødet kan du få hele historien om, hvordan Ib Lundgaards minkforretning begyndte med to mink i konfirmationsgave og blev til en farm med 1.200 avlsdyr.
  • Fint podcasten på landbrugsavisen.dk eller i din foretrukne podcastafspiller.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle