Fælles opråb: Landbruget skal ikke friholdes for CO2-afgift

Det er helt afgørende, at landbruget får en pris på at udlede drivhusgas på niveau med resten af samfundet, til at drive den grønne omstilling omkostningseffektivt. Det mener seks organisationer.

Landbruget skal ikke friholdes fra en afgift på drivhusgas, for ellers vil den pris resten af samfundet skal betale for at udlede CO2 blive væsentligt højere.

Det vil betyde tab af konkurrenceevne for danske virksomheder og deres medarbejdere, lyder opråbet fra seks organisationer.

Det skriver Danmarks Naturfredningsforening i en pressemeddelelse.

De seks organisationer tæller Dansk Erhverv, Danmarks Naturfredningsforening, SMVdanmark, Cepos, Kraka og Concito.

Udmeldingen kommer som en fælles presbold mod politikerne dagen før den længe ventede Svarer-rapport, som kommer med en model for en CO2-afgift for landbruget.

- En CO2-afgift på landbruget er den billigste måde for samfundet at sætte fart i landbrugets grønne omstilling. Alle andre betaler allerede for deres klimapåvirkning. Nu er tiden kommet til at få landbruget med, siger Ulrik Beck, cheføkonom i Kraka.

Han bakkes op af Cepos.

- De klimamål, politikerne har opstillet, er en kæmpe økonomisk udfordring for landbruget. Men det vil kun gøre den grønne omstilling dyrere for det danske samfund, hvis landbrugets udledninger pålægges en lavere pris end andre. En eventuel kompensation til erhvervet bør ske på en anden måde end ved en lavere pris, og landbruget bør fritages fra det nuværende særloft over drivhusgasudledningen, mener Otto Brøns-Petersen, Analysechef i Cepos.

Folketinget har allerede vedtaget en drivhusgasafgift for industrien og transporten. 

- Landbruget er den branche, der med afstand får mest statsstøtte og samtidig betaler færrest grønne afgifter, på trods af sin store negative påvirkning af klimaet og miljøet. Politisk skal det være slut med at favorisere landbruget. Vi skal have en høj drivhusgasafgift, der ikke er lagt an på specifikke teknologier og som ligestiller landbruget med resten af samfundet, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Skal selv vælge virkemidler

Ifølge organisationerne skal landmændene ikke tvinges ind i specifikke støtteordninger. De mener i stedet at pengene rækker længere, hvis den enkelte landmand har mulighed for selv at vælge virkemidler.

Det skaber nemlig lige konkurrence mellem virksomhederne, der udvikler virkemidlerne, og dermed incitament til udvikling af flere og bedre innovative løsninger.

- Vi tror på dansk landbrugs innovationskraft. Vi skal have et stærkt landbrug, der udvikler fremtidens grønne løsninger, som opererer inden for planetens grænser og fortsat leverer mad til millioner af mennesker.Så kære regering: Indfør nu en drivhusgasafgift, der ligestiller landbruget med resten af samfundet, så vi kan levere på de klimamål, som I har sat, siger Maria Reumert Gjerding.

/kold 

Emneord

Co2-afgift

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle